ZLOČIN KOJI SE NE ZABORAVLJA! Na Petrovdan 1992. muslimanske snage pod komandom ORIĆA ubile 69 srpskih civila i vojnika!
Foto: Beta

godišnjica stradanja

ZLOČIN KOJI SE NE ZABORAVLJA! Na Petrovdan 1992. muslimanske snage pod komandom ORIĆA ubile 69 srpskih civila i vojnika!

Bosna i Hercegovina -

Kod spomenika i kosturnice u selu Zalazje biće obeleženo 28 godina od zločina kada su na Petrovdan 1992. godine muslimanske snage pod komandom Nasera Orića ubile 69 srpskih civila i vojnika u srebreničkim selima Sase i Zalazje i bratunačkim Biljača i Zagoni.

Tim povodom, kako prenosi RTRS biće služen parastos i položeno cveće, ali uz poštovanje epidemioloških mera. Parastos će biti služen i žrtvama iz tog sela koje su ubile ustaše drugi dan Trojčindana 1943. godine.

Nastavljajući sistematsko plansko etničko čišćenje srpskih prostora započeto u aprilu, jake muslimanske snage iz Srebrenice, pod komandom Nasera Orića, 12. jula 1992. godine, upale su u više srpskih sela u srebreničkoj i bratunačkoj opštini ubijajući, pljačkajući i paleći sve što su stigle.

Tog dana na Petrovdan, u borbi "prsa u prsa" ubijeno je 69, a ranjeno mnogo više srpskih boraca i civila, a 22 su nestala i zarobljena, od kojih je sedam bilo živih.

Od 22 nestala, deset je slučajno pronađeno i ekshumirano 10. juna 2011. godine iz masovne grobnice na Zalazju, prilikom traženja nastradalih Bošnjaka.

Posmrtni ostaci stradalih su posle više od godinu identifikovani i sahranjeni na Petrovdan 2012. godine, dok je dvoje ekshumirano, identifikovano i sahranjeno ranije.

Deset nestalih još nije pronađeno i njima se gubi trag u logoru u bivšoj srebreničkoj policijskoj stanici.

Za te, kao i za mnoge druge zločine nad Srbima iz Srebrenice i srednjeg Podrinja nikad niko nije odgovarao.

Pomenu će prisustvovati predstavnik Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milan Torbica.

U Srebrenici će biti služena sveta liturgija u crkvi Pokrova Presvete Bogorodice, a članovi porodica poginulih, rodbina, komšije, saborci i zainteresovane delegacije posetiće mesta stradanja, položiti cveće kod spomen-obeleža i zapaliti sveće za pokoj duša nastradalih.

U crkvi u Srebrenici večeras će biti večernje bogosluženje, a potom i veče duhovne muzike u porti hrama, a nakon toga biće priređeno tradicionalno paljenje petrovdanskih lila.

Današnjim pomenom biće završen program tradicionalne memorijalne duhovno-humanitarne i kulturno-sportske manifestacije "Petrovdanski dani", koja se organizuje u znak sećanja na poginule Srbe.

Rukovodstvo srebreničke opštine proglasilo je neradnim dane održavanja komemorativnih skupova i godišnjica stradanja bošnjačkog naroda 11. jula i srpskog stradanja 12. jula, u lokalnim ustanovama i preduzećima.

Za razliku od prethodnih godina, kada su upućivani pozivi za masovno obeležavanje srpskog petrovdanskog stradanja, ove godine zbog složene epidemiološke situacije upućen je poziv porodicama da u isto vreme ne posećuju groblja, da koriste zaštitu i održavaju distancu da ne bi dolazilo do kontakata i eventualnog širenja koronavirusa.

Organizator tog obeležavanja je "Odbor za obeležavanje srpskog stradanja Srebrenice".

Kurir.rs/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track