LSD PONOVO POPULARAN U REGIONU: Stiže sa Zapada, a evo zašto mu je teško ući u trag
Foto: MUP SBK

opasna droga

LSD PONOVO POPULARAN U REGIONU: Stiže sa Zapada, a evo zašto mu je teško ući u trag

Bosna i Hercegovina -

Nedavni pronalazak halucinogene droge LSD u Poljicama kod Bugojna ukazala je da se ova vrlo opasna droga, posle zemalja u regionu, pojavila i u BiH.

Nekad vrlo popularna šezdesetih godina u vreme pokreta “Deca cveća”, na Zapadu ponovo postaje aktuelna.

Kod dilera Esmira Ć. iz Zenice, koji je u Poljicama unajmio apartman u kojem je dilovao razne vrste droga, pronađeno je više sličica droge LSD s likom fizičara Alberta Ajnštajna.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona (MUP SBK), čiji su pripadnici uhapsili dilera iz Zenice, kažu da je LSD vrlo redak na našim prostorima, ali ne manje opasan kao uostalom sve vrste droga.

"Ova droga je retka na našim prostorima i vrlo ju je teško pronaći jer je pogodna za transport u kovertama. Videli ste onu sličicu, ona se ubaci u kovertu i pogodna je za transport i za pošiljke, tako da joj se vrlo teško uđe u trag", kaže Hasan Hodžić, portparol MUP-a SBK.

foto: MUP SBK

Iako u policiji nemaju tačnu potvrdu kolika je cena sličice LSD, nezvanično, prodaje se za 15 do 20 KM (oko 10 evra).

Suprotno ostalim drogama koje u BiH stižu takozvanom balkanskom rutom, LSD uglavnom dolazi iz zapadnih zemalja.

Bez mirisa i ukusa, čisti LSD je beli prah koji se prodaje u vidu tableta i kapsula. Može se rastopiti u tečnosti i nakapati na kocku šećera, papir za upijanje tinte ili poštanske marke. U to se potope papirići (sličice) i to je najčešći oblik, a upotrebljava se žvakanjem sličica.

LSD (Lyserg Saure Diaethylamid), trip, esid, papir ili sličica, halucinogen je s najjačim delovanjem na čoveka, najmanje stotinu puta jačem od kokaina ili pejotla. Dobija se iz lizerinske kiseline jednog parazita s raži. Smrtni slučajevi zbog predoziranja nisu zabeleženi. Međutim, LSD može uzrokovati samoubistva, nesrećne smrtne slučajeve, ubistva i samopovređivanja. Takođe, kod hroničnih korisnika se može javiti apatija, gubitak interesa za budućnost i razdražljivost. Redovni korisnici mogu razviti psihičku zavisnost.

Kurir.rs/Avaz.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track