KANTON SARAJEVO NAJVEĆE ŽARIŠTE KORONE U BIH: Broj obolelih raste iz dana u dan, građani traže hitno sprovođenje mera
Foto: EPA/FEHIM DEMIR

teška situacija

KANTON SARAJEVO NAJVEĆE ŽARIŠTE KORONE U BIH: Broj obolelih raste iz dana u dan, građani traže hitno sprovođenje mera

Bosna i Hercegovina -

Građani Kantona Sarajevo pokrenuli su inicijativu za hitno sprovođenje mera zbog širenja epidemije korona virusa na tom području, a svoje zahteve su danas uputili kantonalim vlastima.

U pismu, objavljenom na novoformiranoj Fejsbuk grupi, oni su naveli da su zabrinuti su za živote i zdravlje članova porodica i prijatelja, kai i da su "užasnuti i preplašeni izostankom minimuma neophodnih reakcija nadležnih institucija usled pandemije korona virusa".

"Zato od vas, kao najodgovornijih predstavnika vlasti, kao i od svih odgovornih za rad nadležnih institucija, zahtevamo da odmah, hitno poduzmete mere u Kantonu Sarajevo", navodi se u pismu.

Dodali su da traže da se stvore zakonske i organizacione pretpostavke za rigoroznu primenu novčanih kazni za sve gradjane koji u zatvorenim i otvorenim prostorima ne nose na licu zaštitne maske u skladu s uputstvom nadležnih zdravstvenih institucija.

Dalje, traže stvaranje zakonskih i organizacionih pretpostavki za sprovodjenje mere zabrane okupljanja gradjana u grupama većim od deset osoba u zatvorenim i otvorenim prostorima.

Zahtevaju i "okončanje pogubnih sukoba izmedju zdravstvenih ustanova i precizno definisanje njihove saradnje, obaveza i dužnosti", kao i poziv odgovornim institucijama u drugim kantonima, Federaciji BiH, Republici Srpskoj i Brčko distriktu da preduzmu iste ili slične mere, Pismo je potpisalo više od 500 gradjana Sarajeva, a medju njima su i neke od javnih ličnosti, poput pisca Abdulaha Sidrana, glumca Nermina Tulića, predsednice Udruženja BH novinara Borke Rudić.

Kanton Sarajevo trenutno je najveće žarite korona virusa u BiH, a broj obolelih raste iz dana u dan.

U poslednja 24 časa u kantonu Sarajevo registrovano je 55 novih slučajeva zaraze korona virusom, preminule su tri osobe.

U celoj BiH od jula meseca svakodnevno raste broj obolelih od kovida-19, a juče je preminulo 16 osoba, što je najveći broj od marta, kada je počela epidemija korona virusa u BiH.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track