BURA ZBOG DODIKOVE POSETE ZAGREBU Milanović: Dolazi kao predstavnik Srba, a ne BiH
Foto: AP/Darko Vojinović

komšić i džaferović negoduju

BURA ZBOG DODIKOVE POSETE ZAGREBU Milanović: Dolazi kao predstavnik Srba, a ne BiH

Bosna i Hercegovina -

Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik, boravi u Zagrebu gde ga očekuju susreti sa predsednikom i premijerom Hrvatske Zoranom Milanovićem i Andrejom Plenkovićem. Dodikova poseta Hrvatskoj izazvala je burne reakcije u Bosni i Hercegovini, a na meti su se podjednako našli i on i hrvatski zvaničnici.

Članovi Predsedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić kritikovali su ovu posetu.

Džaferović, koji je ujedno i predsednik Predsedništva BiH, na društvenim mrežama je objavio da se ti susreti ne mogu povezivati s Predsedništvom BiH niti bi njihov ishod mogao imati obavezujući karakter za bilo koga u njegovoj zemlji, ali da bi mogao imati negativne posledice.

„Reč je o privatnoj poseti koju je prihvatio zvanični Zagreb ignorišući institucije Bosne i Hercegovine. To je njihov izbor, kao što su njihov izbor i posledice koje će iz takvih postupaka nastupiti“, napisao je Džaferović.

Komšić, Dodik i Džaferović
Komšić, Dodik i Džaferović foto: EPA / Fehim Demir

Sličnim ocenama se pridružio i Komšić.

Hrvatski premijer kratko je prokomentarisao dolazak Dodika u Zagreb.

„Dodik je dugo izražavao želju da dođe i da se sastanemo. Radni susret, bez nekakve velike drame. Možemo razgovarati o čemu god hoćemo”, rekao je Plenković i dodao da će razgovarati o trasi auto-puta i drugim važnim pitanjima.

"Dodik dolazi u posetu Zagrebu kao predstavnik srpskog naroda, a ne kao član kolektivnog predsedništva BiH", objavio je danas kabinet hrvatskog predsednika Zorana Milanovića.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track