SPOMENIK MIRU I FONTANA OTVORENI U SREBRENICI! Grujičić: Nažalost, Bošnjaci bojkotovali pod pritiskom Sarajeva!
Foto: Facebiik / Opština Srebrenica

mir nema alternativu

SPOMENIK MIRU I FONTANA OTVORENI U SREBRENICI! Grujičić: Nažalost, Bošnjaci bojkotovali pod pritiskom Sarajeva!

Bosna i Hercegovina -

U Srebrenici je danas svečanom ceremonijom u rad puštena gradska fontana i otkriven Spomenik miru, koju su, međutim, bojkotovali Bošnjaci zaposleni u lokalnoj vlasti.

"Ovo je ideja koja je podržana od svih političara u Srebrenici i naišla je na ogromnu pohvalu i podršku svih ambasada i ambasadora koji su dolazili u Srebrenicu, jer su smatrali da jedna takva poruka treba da ide odavde. Predlog je usvojen u Skupštini opštine Srebrenica", kaže Mladen Grujičić, načelnik Opštine Srebrenica.

Bošnjaci su od samog početka bili protiv podizanja ovakvog spomenika u Srebrenici.

"Uvek u Srebrenici kada se pojavi neka lepa stvar, postoje i oni neki koji žele da pokvare, da umanje lepotu toga, ali postoje i oni koji žele odavde da pošalju poruku mira, ljubavi, suživota, razvoja Srebrenice i mi ćemo u tom pravcu nastaviti. Ono što nema alternativu jeste mir, i svako ko ima razuma u miru vidi spas, prosperitet", kaže Grujičić, prenela je sarajevska TV N1.

Žalosno je, kaže Grujičić, to što uvek neko bojkotuje čak i oni koji su podržali ovu ideju.

Istče, međutim, da su Bošnjaci u Srebrenici pod velikim pritiskom, pogotovo u ovom predizbornom periodu, kada su osetljive teme.

"Onda Sarajevo uđe više u Srebrenicu nego što je to inače, umesto da pomogne Srebrenici, Bošnjacima, uvek se vrate da pokvare što smo zajednički uradili. I ovog puta je to tako. Tako da ljudima koji žive ovde ne mogu da uzmem za zlo, jer bi bili kasnije pod velikim pritiskom, bili bi okarakterisani kao izdajnici, i pored želje da budu ovde oni nisu došli", rekao je Grujičić.

Inače, otkrivanju Spomenika miru prisustvovao je, između ostalih, ministar zdravstva u Vladi RS Alen Šeranić.

"Mir je vrlo važan za ovaj grad, za ovu zemlju, za region. Mir je put koji počinje sporazumima, a nastavlja se kroz naše razumevanje. Činjenica je da želimo prosperitet i napredak i samo u miru, suživotu možemo to da dobijemo", rekao je Šeranić.

Spomenik je podignut na inicijativu Kancelarije visokog predstavnika u BiH.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: Facebook / Opština Srebrenica

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track