DODIK O POSETI SERGEJA LAVROVA: On je prijatelj Srpske, biće to veliki događaj
Foto: Youtube/RT

upoznaće ga o stanju u bih

DODIK O POSETI SERGEJA LAVROVA: On je prijatelj Srpske, biće to veliki događaj

Bosna i Hercegovina -

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je predstojeća posetata šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova Republici Srpskoj za njega lično važnija od njegove posete Predsedništvu BiH.

Istakao je da je dolazak Lavrova u Republiku Srpsku veliki događaj i da će sa njim razgovarati kompletno rukovodstvo.

"Njegova poseta Srpskoj za mene lično je važnija od posete Predsedništvu BiH. Lavrov je prijatelj Srpske, čovek koji je dugo godina bio ministar, a pre toga ambasador u Ujedinjenim nacijama i razume detalje o problemima u BiH, a za nas je vema važno da imamo ljude koji razumiju detalje", rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, mnogim diplomatama koji dolaze u BiH u interesu su samo neke globalne stvari i niko ne želi da se bavi detaljima.

foto: Profimedia / Sputnik

"Lavrov je s druge strane čovek koji se razume u to i predstavlja jednu veliku Rusiju koja je nama prijateljska sa stanovišta poštovanja Dejtonskog sporazuma i međunarodnog prava", naveo je Dodik.

Rusija se poslednjih desetak godina, rekao je Dodik, nije pridružila nijednoj aktivnosti visokog predstavnika u BiH u pogledu poduzimanja i nametanja mera.

"To znači da su sve mere koje je visoki predstavnik poduzeo nelegalne jer je predviđeno da za njih postoji konsenzus međunarodnog faktora, a te mere nisu imale konsenzus u pogledu izuzetog stava Rusije", istakao je Dodik.

S druge strane, naveo je srpski član Predsedništva, Rusija je veoma predano čitala izveštaje koje je Srpska dostavljala Savetu bezbednosti i ukazivala na te elemente.

foto: Avaz.ba/M. Kadrić

"Lavrova ćemo upoznati o stanju kako ga mi vidimo. Mislimo da je BiH pogrešna zemlja sa stanovišta sadašnjeg vremena, te da svi napori koji su uloženi nisu obezbedili da se nešto od nje napravi. Ako to nije uspela masovna vojna, finansijska i politička intervencija međunarodne zajednice, onda na koji način misle sada da nešto urade", rekao je Dodik.

Za njega je, kaže, primarno da se postigne dogovor i očuva izvorni Dejton, ali nije za razne ekskurzije u vezi sa Dejtonskim sporazumom.

Dodik je naveo da je visoki predstavnik Pedi Ešdaun napravio ozbiljne probleme u BiH, te da se sada vidi da su rešenja koja je on tada nametnuo doveli do takve BiH koja je u apsolutnoj krizi.

"BiH je neuspešna zemlja i o tome želimo da pričamo i sa Lavrovom", rekao je Dodik.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja