GRANIĆ: Dejton su izmenili visoki predstavnici! Komšić ne predstavlja inetrese Hrvata i to se mora promeniti!
Foto: Youtube prtscr / HRT

savetnik hrvatskog premijera

GRANIĆ: Dejton su izmenili visoki predstavnici! Komšić ne predstavlja inetrese Hrvata i to se mora promeniti!

Bosna i Hercegovina -

Mate Granić, nekada šef hrvatske diplomatije i aktuelni specijalni savetnik hrvatskog premijera, kaže da je zadovoljan mirom koji je doneo Dejtonski mirovni sporazum, ali da nije zadovoljan promenom tog dokumenta do kojih je došlo odlukama visokih predstavnika koje su, kako je ocenio, korak nazad.

Granić je za sarajevsku N1 tv rekao da Hrvatska nikada ne bi potpisala Dejtonski mirovi sporazum da je u tom trenutku moglo da se predvidi šta će se dogoditi kada je reč o izboru hrvatskog člana Predsedništva BiH.

"To je stvar koju treba rešiti da bi se išlo dalje", poručio je Granić, koji primedbu ima i na nepoštovanje odluka Ustavnog suda BiH i Suda za ljudska prava Saveta Evrope.

Granić, koji je bio pregovarač u postupku donošenja Dejtonskog sporazuma, kaže da se u BiH predstavnik hrvatskog naroda ne bira na način koji nije dogovoren.

"Drugim rečima, predstavnik hrvatskog naroda nije izabran na onaj način koji smo dogovorili i ne predstavlja bazične interese hrvatskog naroda. Naš je interes da pomognemo da predstavnici tri naroda dođu do rešenja. Ako hrvatski legitimni predstavnici kažu da ih (Željko) Komšić ne predstavlja i da je izabran sa glasovima drugog naroda onda se ta stvar ne može skrivati i mora se reći istina. Mislim da će ova istina ubrzati donošenje odluke o Izbornom zakonu", rekao je Granić za sarajevsku N1 TV.

Ističe da Željko Komšić ne predstavlja interese hrvatskog naroda i to se, kaže, mora promeniti.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: Youtube prtscr / HRT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track