TUŽILA MINISTARSTVO ODBRANE BiH JER JOJ NE DAJU DA NOSI HIDŽAB: Prvo je suspendovali, pa prekomandovali, ali sad moraju na sud
Foto: Youtube/Al Jazeera Balkans

pravilnik o uniformama

TUŽILA MINISTARSTVO ODBRANE BiH JER JOJ NE DAJU DA NOSI HIDŽAB: Prvo je suspendovali, pa prekomandovali, ali sad moraju na sud

Bosna i Hercegovina -

Pripadnica oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBIH) Emela Mujanović tužila je Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine za diskriminaciju i povredu prava na slobodu vere, jer joj nije dozvoljeno nošenje hidžaba u službi.

Emela Mujanović je profesionalno angažovana u OSBIH i već devet godina nosi hidžab ili maramu.

Zbog svoje odluke da pokrije glavu prema islamskim propisima, suočila se prvo sa suspenzijom, a potom i sa prekomandom u jednonacionalnu kasarnu u Ustikolini, na istoku BiH.

Zbog toga je 26. marta ove godine tužila Ministarstvo odbrane Višem sudu BiH, u čijoj je nadležnosti prema zakonu o odbrani BiH, organizacija OSBIH.

Glavna rasprava u ovom sudskom postupku je održana 7. oktobra, a nastavak je zakazan za 27. januar 2021. godine.

Emelin advokat Emir Kovačević je u razgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao da bez obzira na to što je pripadnica OSBIH, postoji zakonska mogućnost "da se vodi građanski postupak" pred sudom BiH zbog povrede ljudskih prava i verske diskriminacije.

U Pravilniku o uniformama oružanih snaga BiH stoji da vojnim licima nije dopušteno nošenje pojedinih delova vojne uniforme u kombinaciji s civilnom odećom i/ili opremom, kao ni kombinacije delova različitih kompleta vojne uniforme.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track