Najnovije vesti

U BiH JOŠ NISU DOBILI NIJEDNU VAKCINU PROTIV KORONE! EVO ŠTA KAŽU SARAJLIJE: Ne zna se ko pije, ko plaća!
Ilustracija, Foto: EPA/FEHIM DEMIR

iz eu ništa nije stiglo za sada

U BiH JOŠ NISU DOBILI NIJEDNU VAKCINU PROTIV KORONE! EVO ŠTA KAŽU SARAJLIJE: Ne zna se ko pije, ko plaća!

Bosna i Hercegovina

Vakcina protiv kovida-19 još nije stigla u Bosnu i Hercegovinu iz Evropske unije.

Lokalni mediji prenose kako su susedne zemlje već osigurale prve doze vakcinai da je, primera radi, vakcinacija u Srbiji počela 24. decembra, u staračkim domovima.

Ali, kako pišu, u Beogradu, kao i u Sarajevu, nisu došle iz Evropske unije.

Državljani Hrvatske takođe su dobili prva doze vakcine krajem decembra, a radi se o 9.750 doza kompanija Fajzer i BioNTech.

Severna Makedonija je obezbedila vakcine protiv COVID-a preko mehanizma COVAX., a c Crnoj Gori se prve vakcine očekuju do aprila.

Reporteri portala Radiosarajevo.ba ovim pitali su građane kako komentarišu da Bosna i Hercegovina još nije dobila vakcine i kako, pored odgovornosti bh. vlasti, komentarišu to da Evropska unija nije poslala nijednu vakcinu?

vakcina, Fajzer, korona, koronavirus
foto: EPA/IGOR KUPLJENIK

"Od početka pandemije koronavirusa, bio sam skeptičan o tome, pa i danas imam isto mišljenje. Ako se ikako može izbeći ta vakcinacija, neću je primiti. Mislim da vlasti nisu dovoljno uradile, treba tu dosta rada i truda. Od početka ove situacije, ne zna se ko pije, a ko plaća", smatra Ajdin Pribinja.

"Mislim da treba primiti vakcinu. Recimo, moja sestra je alergična na penicilin, a taj lek je toliki broj ljudi spasio. Zasto smatram i da ovu vakcinu treba podržati, da se vratimo belaja i kolapsa koji trenutno vlada. Vlasti nisu dovoljno uradile, mislim da je to moglo više. Ispali smo pametniji u svom ovom kolapsu više nego većina zemalja u okruženju. Nema pravnog rešenja, ali ja sam za vakcinaciju. A kada je reč o EU – licemerstvo sveta se pokazalo i kroz ovu pandemiju, pa i ratu. Vidimo da se više trebamo uzdati 'u se i u svoje kljuse'. Nismo mi ni toliko loši, ima i pozitivnih stvari“, rekao je Sarajlija Sinan Mašić.

"Dosta je tog kukanja na vladu, ali niko neće da preduzme nešto povodom toga. Vakcinu ću primiti samo ako budem morao. Zašto nismo dobili vakcinu o EU? Nemam komentar, ne bavim se tim", rekao je Asad Osmanović.

Petrinja, Moderna, vakcina
foto: TANJUG/ FOTO HINA/ DAMIR SENCAR

"Politika me ne zanima. Vakcinu ću svakako primiti“, rekla je Ermina Čolić.

"To liči sve na nas, na kompletnu situaciju i državi. Vakcinisaću se, u porodici imam medicinske radnike koji će se takođe vakcinisati. Nemamo alternativu. Imamo li? Kako preživeti ovu koronu? To se vidi i o tome ne treba puno pričati. Ne uvažavaju nas, niko nas ne uvažava", rekla je Emira Kasumović.

"Vlast nam je takva kakva jeste. I ništa ne funkcioniše kako treba, ništa drugo. Sve bi moglo funkcionisati da je uređenje i organizacija bolja, treba ozbiljno shvatiti posao koji obavljaš. Sve je do nas. Trebamo se potruditi da bude bolje. I u porodici i u kući je do nas", rekla je Mirsada Hurić.

Planovi za realizaciju

Vlada Federacije BiH usvojila je Plan vakcinacije pre nekoliko dana.

"Imamo obezbeđena za ovu godinu 12 + 2 miliona, ukoliko država omogući direktnu nabavku, imamo obezbeđena sredstva", rekao je Goran Čerkez, član Kriznog štaba FBiH.

Prioritet će biti zdravstveni radnici, štićenici domova za starije, osobe sa hroničnim bolestima, i zaposleni u nekim javnim službama.

Vlada Kantona Sarajevo saopštila je da nabavlja vakcine protiv COVID-19 u vrednosti dva miliona KM.

S druge strane, Vlada RS-a je uplatila preostali iznos od 5.782.369.46 KM radi ispunjavanja obaveze iz člana 4. Sporazuma o međusobnim pravima i obavezama u vezi sa nabavkom vakcine.

Kako su istakli, time je uplaćen iznos za 400.000 doza vakcina.

Bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" je saopštila pre nekoliko dana da je spremna da preuzme sve odgovornosti koje su vezane za vakcinaciju građana Kantona Sarajevo.

Slična situacija je i u sarajevskom KCUS-u. Generalna direktorka ove bolnice Sebija Izetebegović je ranije za Radiosarajevo.ba potvrdila da je ova ustanova spremna za ovaj izazov.

Kurir.rs/Radiosarajevo.ba

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...