DODIK: Zamoliću Vučića da deo vakcina protiv korone dodeli Republici Srpskoj
Foto: Zorana Jevtić

nezadovoljan sistemom Kovaks

DODIK: Zamoliću Vučića da deo vakcina protiv korone dodeli Republici Srpskoj

Bosna i Hercegovina -

Predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će danas zamoliti predsednika Srbije Aleksandra Vučića da deo vakcina protiv virusa korona dodeli Republici Srpskoj.

"Danas ću poslati pismo Aleksandru Vučiću i zamoliti ga da jedan deo količine vakcina dodeli Republici Srpskoj, kako bi i Srpska počela sa vakcinacijom. Smatram da je to neophodno, imajući u vidu da je ovde sve izraženiji interes određenog broja ljudi za vakcinaciju", istakao je Dodik.

Naglasio je da Srbija, u kojoj je već počela masovna vakcinacija stanovništva, na najbolji mogući način obezbedila vakcine protiv virusa korona, kao i da se očigledno nije oslanjala na kolektivne nabavke kao što je slučaj sa BiH.

"Republika Srpske je uplatila više od šest miliona KM za vakcine putem zajedničkog programa posredstvom institucija BiH, a te vakcine još ne stižu niti ima naznake kada će stići", rekao je Dodik.

vakcinacija, Vladislav Jeftić
foto: Tanjug/Nikola Anđić

Dodik smatra da je od zemalja, koje su uspele da vakcinišu značajan deo svog stanovništva, krajnje nekorektno da se na ovaj način odnose prema zemljama kao što je BiH.

Naglasio je da je uspeh koji je Srbija postigla u vezi sa obezbeđivanjem različitih vakcina i opštom vakcinacijom svakako ogroman i u tom pogledu, kaže, može da bude zemlja lider.

Dodik je istakao da je sistem "Kovaks" očigledno u kolapsu, kao i da niko nema informacije kada će vakcina stići u BiH.

"O tome može samo da se nagađa, daju se okviri koji su široki i veliki. Mislim da to nije pošteno prema BiH i svim njenim građanima. Neuspeh u tome govori koliko su te zajedničke nabavke bile pogrešna priča", ocenio je Dodik za Srnu.

Smatra da je na taj način onemogućeno da se različiti faktori i subjekti u Republici Srpskoj, poput resornog ministarstva, pojave kao kupci vakcina.

"Umesto toga, naterali su nas u taj zajednički program, koji uopšte ne funkcioniše i predstavlja branu za uspešnu nabavku vakcina", zaključio je Dodik.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track