KOJIĆ: Srbi su u Sarajevu sistemski ubijani, a zločini se godinama zataškavaju! Zatvarani su na 211 lokacija na području grada!
Foto: Youtube prtscr / RTRS

ratni zločini

KOJIĆ: Srbi su u Sarajevu sistemski ubijani, a zločini se godinama zataškavaju! Zatvarani su na 211 lokacija na području grada!

Bosna i Hercegovina -

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić izjavio je da su nad Srbima u Sarajevu počinjeni sistemski planirani zločini, koji se godinama zataškavaju.

Kojić navodi da su, prema do sada utvrđenim podacima, u 10 predratnih opština na području Sarajeva ubijena 6.264 srpska civila i pripadnika Vojske Republike Srpske, a 280 ih se još vode kao nestali.

On kaže da je Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica utvrdio da je postojalo 211 mesta zatočenja za Srbe na području Sarajeva i ističe da su mnogi od njih ritualno ubijani i bacani u jamu Kazani.

"Bez obzira na to što se zločini nad Srbima u Sarajevu žele podvesti pod pojedinačne incidente, a za njih optužiti predratni kriminalci i neposlušni pojedinci, nesporno je da je reč o sistemski planiranim zločinima, koji se godinama zataškavaju", izjavio je Kojić za Srnu.

Istina o golgoti skrajnuta

Prema njegovim rečima, istina o dešavanjima tih ratnih godina je skrajnuta, a neki pokušaji da se ona do kraja istraži propali su, kao što je to bio i slučaj sa komisijom iz 2006. godine, čiji rad je neslavno okončan.

"Iako postoje brojna svedočenja o golgoti kroz koju su devedesetih godina prošlog veka prošli Srbi na području Sarajeva, sudskih epiloga za počinjene zločine veoma je malo, a svaki pokušaj da se sazna istina, kao i sudbina nestalih, onemogućen je od onih kojima odgovara iskrivljena slika o ratnim događajima poslata u svet", rekao je Kojić.

Prema podacima Republičkog centra za ratne zločine počinjene nad Srbima u kasarni "Viktor Bubanj", pravosnažno su osuđena dva lica na pet godina zatvora, a dva lica su umrla u toku postupka.

Za ratne zločine nad Srbima u "Silosu" u Tarčinu, protiv osam lica postupak je u toku, za zločine u Velikom parku postupak je u toku protiv četiri lica, dok je za Alipašino polje protiv dva lica postupak u toku, a jedno je oslobođeno.

Za Trnovo, protiv tri lica postupak je u toku, dok su za silovanje maloletnice 1993. godine dva lica osuđena na 12 godina, a jedno lice je nedostupno.

Za logor Hrasnica, jedno lice osuđeno je na šest godina za silovanje i maltretiranje - podaci su Republičkog centra.

Odvođeni iz kuća, stanova, bolnica

Kojić je podsetio da se, posle pucnja u srpskog svata na Baščaršiji, 1. marta 1992. godine, već moglo naslutiti šta se sprema Srbima u Sarajevu.

"Srbi su bili izloženi zastrašivanju i sveopštoj diskriminaciji, odvođeni su iz kuća, stanova, sa ulice, pa čak i iz bolnica. Prvi na meti su bili intelektualci i viđeniji ljudi", istakao je Kojić.

On je naveo da su među njima doktor Milutin Ajdanović, koji je, nakon što su ga odveli iz stana, sledećeg jutra pronađen mrtav, dok posmrtni ostaci poznatog sarajevskog muzičara Slobodana Samardžića nisu pronađeni ni do danas iako je policija izvršila uviđaj na mestu zločina.

Kojić je ukazao da je u "Dnevniku ratnog hirurga" doktor Miodrag Lazić ostavio vredno svedočanstvo o svemu što se ratnih godina dešavalo na području Sarajeva, posebno sa aspekta stradanja Srba.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: Youtube prtscr / RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track