BiH nije funkcionalna država, zato nam treba snažnija Srpska
Foto: Promo

Goran Selak, predsednik SPS Republike Srpske

BiH nije funkcionalna država, zato nam treba snažnija Srpska

Bosna i Hercegovina -

Skoro svako selo i opština u Srpskoj imaju nešto što je izgrađeno zahvaljujući Srbiji, poručio je Goran Selak, predsednik SPS i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Kako se region snašao u pandemiji koronavirusa? Kakvo je trenutno stanje u RS?

- S jedne strane imamo region, a s druge Srbiju, koja se u najtežim trenucima pokazala kao istinski lider. BiH i, nažalost, Republika Srpska u njoj doživele su pravi fijasko. I po smrtnosti, koja je među najvišim u svijetu, i po posledicama po privredu, ali i kada je vakcinacija stanovništva u pitanju. I sve to bi bilo mnogo, mnogo gore bez podrške Srbije.

Da li je EU pokazala solidarnost tokom pandemije ili nije prošla na testu?

- Ne samo tokom pandemije nego i tokom migrantske krize, EU je, nažalost, pala na brojnim testovima. Ono što je ljudski možda još i gore, mislim da je politika raspodele vakcina jasno pokazala da EU nije dosledna onim principima koje proklamuje. Veliki i moćni su nekako više „jednaki“ nego ostali i po mnogima to i jeste najveći nedostatak zajednice.

Da li je BiH danas funkcionalna država? Šta treba menjati?

- BiH je očigledno nefunkcionalna. Bošnjaci to čak koriste kao argument da traže dodatnu centralizaciju, ali to nije samo besmisleno nego je i apsolutno neprihvatljivo za Srbe. Nažalost, i naši političari često vide takvu bošnjačku politiku kao šansu da praznom nacionalnom retorikom skrenu pažnju srpskog naroda sa velikih problema koji iznutra slabe poziciju Republike Srpske. Svi smo mi u Srpskoj protiv centralizacije, ali konstantno pričanje o tim temama ne može da zameni odgovoran i domaćinski rad na izgradnji Srpske.

Goran Selak
foto: Promo

Kako vidite položaj Republike Srpske u BiH? Sve češće se govori o nezavisnoj RS, reviziji Dejtonskog sporazuma...

- Republika Srpska čvrsto brani svoja ovlašćenja predviđena Dejtonom i od toga neće biti odstupanja. Takođe, Srpska mora ekonomski i demografski da osnaži, a o pitanju međunarodnih odnosa da prati ono što mudro radi naša matica Srbija.

Da li ste zadovoljni saradnjom RS i Srbije? Gde ima mesta za poboljšanje?

- Skoro svako selo i opština u Srpskoj imaju nešto što je izgrađeno zahvaljujući Srbiji. Nama je cilj da osnažimo toliko da možemo da uzvratimo podršku i da širimo i učvršćujemo saradnju. Mislim da se jednom u istoriji dešava da Srbi imaju lidera kakav je predsednik Vučić, a na čelu crkve patrijarha kakav je Njegova svetost gospodin Porfirije. Bez obzira na sve izazove, čvrsto verujem da kao narod možemo da se izborimo za napredak i bolju budućnost.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track