NOVI DETALJI ZAPLENE KOKAINA U LUCI PLOČE: Fantomska firma iz Tuzle, droga išla za Hercegovinu, steže se obruč oko naručioca
Ilustracija, Foto: BETA/HINA/Baldo Marunčić

policija dugo motrila pošiljku

NOVI DETALJI ZAPLENE KOKAINA U LUCI PLOČE: Fantomska firma iz Tuzle, droga išla za Hercegovinu, steže se obruč oko naručioca

Bosna i Hercegovina -

U toku je opsežna istraga policijskih agencija Hrvatske i Bosne i Hercegovine o zapleni 500 kilograma kokaina koji je otkriven 30. marta u luci Ploče u kontejneru s bananama.

Vrednost zaplenjenog kokaina na narko-tržištu iznosila bi 130 miliona KM (65 miliona evra), ali po robu pune dve sedmice niko nije došao, iako su istražitelji čekali danima kako bi naručioce ove pošiljke uhvatili na delu.

Kokain sakriven po celoj dužini dna kontejnera, u "sendviču" lima, stigao je brodom iz Ekvadora, a sumnja se da su narko-dileri imali doušnike u luci, ali i među carinicima koji su im dojavili za zaplenu.

Zvanično je iz dubrovačke policije rečeno da je droga bila namenjena za distribuciju u susednim državama, a ne za tržište Hrvatske.

Iako su hrvatski mediji objavili, pozivajući se na policijske izvore, da trag vodi do firme s područja Tuzlanskog kantona, izvori Avaza navode da firma iz Tuzle koja je navodno naručila banane uopšte ne postoji.

kokain, dubrovačka policija, hrvatska policija, 12.3.2021
foto: BETA/HINA/Baldo Marunčić

U celi slučaj uključeno je i Tužilaštvo BiH, a odnedavno i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), koja radi na rasvetljavanju ovog slučaja.

Nezvanično, Avaz saznaje da je kokain trebalo da završi na području Hercegovine. Navodno, policija je namerno pustila krivi trag u javnost kako bi se istragom utvrdila tačna destinacija i dobilo na vremenu.

Tačno odredište

Sumnja se da je tačno odredište šlepera s bananama u kojem je pronađeno 500 kilograma kokaina bio Široki Brijeg i da je zatim droga trebalo da bude dalje distribuirana.

Za sada niko nije uhapšen, ali, uz koordinaciju bh. i hrvatske strane, steže se obruč oko naručioca kokaina.

Pitanje je samo do kojeg će se nivoa u narko-lancu potezati odgovornost za to što 575 kilograma čistog kokaina nije donelo milionsku dobit, nego je završilo u rukama policije. Jutarnji list juče je naveo da se zasad niko od uhapšenih u akcijama u protekla dva meseca ne dovodi u vezu s ovom pošiljkom droge.

Kurir.rs/Jutarnji list/Avaz.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track