BISERA TURKOVIĆ OBILAZI SVET AVIONOM, A UČINAK KAO DA IDE PEŠKE: Građanima BiH usred pandemije donela 50 tona urmi iz Emirata
Foto: AP/Kay Nietfeld, Profimedia

bruka

BISERA TURKOVIĆ OBILAZI SVET AVIONOM, A UČINAK KAO DA IDE PEŠKE: Građanima BiH usred pandemije donela 50 tona urmi iz Emirata

Bosna i Hercegovina -

Od američke prestonice do Katara. Iz Berlina, Pariza i opet do Vašingtona Bisera Turković je na letove potrošila astronomske cifre.

Prošle godine ministarka spoljnih poslova BiH uživala je sve blagodati letova u poslovnoj klasi. Građane, koji su sve to platili, počastila je samo ove godine - sa 50 tona urmi, sve to pokazuju dokumenti u koje je ATV imao uvid. "Izjava gospodina Bakira Izetbegovića koji je rekao da sam lično nazvala gospođu Turković i zamolio ga da iskoristi lične kontakte kako bi BiH dao još malo vakcine. Ono što građani mogu videti je da se i sami uvere da je ceo svet vakcinacijom bori protiv pandemije dok se gospođa Turković vraća sa veličanstvenog putovanja sa datumima “, kaže Sanja Vulić, poslanica SNSD-a u PD PS BiH.

Iste rute danas nije teško pronaći, nekoliko dana unapred, ali za malo manje novca. Više novca u budžetu sigurno bi uštedelo letove u ekonomskoj klasi, ali Bisera Turković je ipak izabrala udobniju opciju. Njen prethodnik Igor Crnadak imao je iste beneficije, uglavnom u svoju korist.

"Mislim da je formiranje Ministarstva spoljnih poslova, odnosno ustava Ministarstva spoljnih poslova, u svim mandatima do sada bilo previše političko pitanje, da smo imali previše političkih ličnosti. Bacite ga na tu stranu “, rekao je Miloš Šolaja, profesor međunarodnih odnosa.

BiH, kažu stručnjaci, nema jasne spoljnopolitičke pravce. Međutim, oni su samo na papiru. Pre nekoliko godina, Predsedništvo BiH pokušalo je strategijom da uvede red u spoljnu politiku, ali bez uspjeha. Što se tiče Republike Srpske, Bisera Turković nikada nije bila izbor.

"Da li mislite da bih ikada dozvolio Biseri Turković da bude ministarka da nismo imali dogovor unutar ili na zajedničkim nivoima ili prećutni sporazum koji je funkcionisao poslednjih godina", rekao je Milorad Dodik, srpski član i predsedavajući predsjedništva BiH.

Dok je Turkovićeva u kratkom roku uglavnom letjela iz Sarajeva u Katar, Igor Cnadak posetio je najveće svetske metropole. Zbog toga mišljenje analitičara i ne čudi, da je Ministarstvo spoljnih poslova možda najbolja turistička organizacija u BiH.

Kurir.rs/ATV BL

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track