JEDINSTVENA FARMA NA VRHU OZRENA Ove jelene krase rogovi po kojima su i dobili naziv lopatari VIDEO
Foto: Printscreen YT/RTRS

PRAVA ATRAKCIJA

JEDINSTVENA FARMA NA VRHU OZRENA Ove jelene krase rogovi po kojima su i dobili naziv lopatari VIDEO

Bosna i Hercegovina -

Zanimljiva priča o farmi jelena lopatara, koja se nalazi u selu Konopljišta, na vrhu Ozrena. Ova farma jedinstvena je u Republici Srpskoj.

Krase ih rogovi po kojima su dobili naziv jeleni lopatari. Ovo je vreme kada menjaju izgled, pa im prvo opadne dlaka, a potom i rogovi.

"Sada trenutno oni menjaju malo dlaku, kasnije će biti lepši, dobiju tačkice crvenkaste. Rogovi im padaju, ove godine su počeli da otpadaju nešto ranije i onda do oktobra porastu ponovo", kaže Živko Blagojević, sa farme jelena na Ozrenu.

Na farmi je oko 40 jelena, košuta i lanadi o kojima brine Živko Blagojević iz ozrenskog sela Boljanić. Vlasnik farme Dragan Vasiljević prve jedinke jelena lopatara nabavio je pre desetak godina . Pare se u jesen i za najviše dva meseca stići će prinove. Prošle godine bilo ih je desetak.

Stanovnici farme u selu Konopljišta su Veseli i razigrani. Njihova lepota i gracioznost privlače poglede ljudi koji ovde dolaze da ih slikaju i provedu koji sat u čistoj prirodi, daleko od svega. I oni su se prilično navikli na ljude, ali na distanci. U Sloveniji i Hrvatskoj farme jelena prava su atrakcija. Meso je skupo i cenjeno u zapadnim zemljama. Ozrenska farma mogla bi da ima značajno mesto na turističkoj mapi, ali trenutno je samo skup hobi.

"Služe naravno rogovi kao trofej. U poslednje vreme su se prodavali za lustere. I meso se naravno jede, samo nije puno prodavano zato što je verovatno ovde slabija platežna moć", nastavlja priču Živko Blagojević.

Farma je ograđena, ali prisustvo drugih divljih životinja na planini stalna je opasnost. Zato društvo prekrasnim jelenima prave šarplaninac i tornjak, pored kojih su jeleni sigurni i zaštićeni.

Kurir.rs/RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track