BILI SU JAKI VETROVI PROTIV OVE POSETE: Nobelovac Peter Handke o preprekama dolaska u Republiku Srpsku
Foto: Zoran Šaponjić

Uručenje nagrade Ivo andrić

BILI SU JAKI VETROVI PROTIV OVE POSETE: Nobelovac Peter Handke o preprekama dolaska u Republiku Srpsku

Bosna i Hercegovina -

Poznati austrijski pisac i nobelovac Peter Handke, izjavio je danas u Banjaluci da je odlučio da dođe u Republiku Srpsku uprkos “jakim vetrovima“ koji su bili protiv te posete.

Sa velikanom austrijske i svetske književnosti u Banjaluci su se sastali predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, proslavljeni filmski režiser Emir Kusturica.

“Srećan sam što sam ovde. Ovo je zaista veliki trenutak za mene“, rekao je Handke u Banjaluci nakon sastanka sa najvišim zvaničnicima Republike Srpske, prenela je RTRS.

On je naglasio da njegove emocije i impresije trenutno najbolje opisuju stihovi čuvene pesme nedavno preminulog muzičara Predraga Živkovića Tozovca „dugačka je lajkovačka pruga”.

Austrijski autor romana i dramski pisac Handke je naveo da je pre 20 godina posetio kuću u kojoj je odrastao nobelovac Ivo Andrić.

Kao dodatna atrakcija ove posete, istaknuti nobelovac u društvu Kusturice i Dodika, danas je imao priliku da vidi sopstveni spomenik, koji je nedavno postavljen u Banjaluci.

Spomenik Peteru Handkeu se nalazi kod zgrade Vlade, gde je nedavno izgrađen novi hotel firme “Integral“.

Nakon boravka u Banjaluci, Handke će zajedno sa Dodikom i Kusturicom posetiti Andrićgrad, gde će mu u Andrićevom institutu biti uručena „Velika nagrada Ivo Andrić“.

Posle te ceremonije biće upriličen okrugli sto, na kojem će o književnom stvaralaštvu i značaju dela Handkea govoriti Kusturica, značajni akademici i književnici, objavila je RTRS.

Peter Handke je u poslednje vreme u Srbiji aktuelan sa dva projekta kao pozorišni autor: nedavno je izvedena premijera predstave “Kaspar” prema njegovoj drami, u režiji Miloša Lolića na Velikoj sceni JDP-a, dok su u toku probe dramatizacije njegovog kultnog romana “Golmanov strah od penala” rediteljke Ane Đorđević, na sceni SNP u Novom Sadu.

Takođe, na sastanku su bili prisutni i rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin, i predsednik Akademije nauka i umetnosti Rajko Kuzmanović.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja