DODIK IZ ATINE: Srpska za poštovanje izvornog Dejtonskog sporazuma VIDEO
Foto: Printscreen YT/RTRS vijesti

RADNA POSETA

DODIK IZ ATINE: Srpska za poštovanje izvornog Dejtonskog sporazuma VIDEO

Bosna i Hercegovina -

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je u obraćanju na šestom Delfi ekonoskom forumu u Atini da Republika Srpska pokušava da odbrani svoj status i autonomiju, da ne teži secesiji, već da se isključivo zalaže za poštovanje izvornog Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Dodik je rekao da u BiH postoji konsenzus o evropskim integracijama, ali da je potrebno prvo raditi na mnogim ekonomskim i političkim parametrima.

"Ne možemo govoriti o evropskom putu, a da ne govorimo o aktuelnoj političkoj situaciju u BiH. Mnogi smatraju da BiH ima sistemsku grešku u smislu svog postojanja. Različita su mišljenja - prema jednom od njih, potpisivanjem Dejtonskog sporazuma BiH je počela proces integracija. Druga mišljenja idu u pravcu stvaranja unitarne zemlje, treća ka tome da je potrebno sačuvati svu autonomiju, a četvrta da BiH treba da se raziđe mirnim putem", kazao je Dodik.

Ukazao je da u svetu ne postoji zemlja u kojoj visoki predstavnik odlučuje o unutrašnjim pitanjima, kao i da je međunarodna zajednica u BiH, posredstvom visokog predstavnika, nametnula mnoge reforme koje ne daju nikakav efekat.

"Zbog svega toga BiH je danas znatno složenija zemlja, a mnogi čak smataraju i propala pa čak i zemlja zamrznutog konflikta, koja ne može da nađe bazični unutrašnji konsenzus", rekao je Dodik, prenela je Radio-televizija RS.

Na marginama ovog ekonomskog foruma Dodik je razgovarao sa najvišim zvaničnicima Grčke, a sastao se i sa crnogorskim premijerom Zdravkom Krivokapićem.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track