BOJKOT ZAJEDNIČKIH INSTITUCIJA BiH, REPUBLIKA SRPSKA JEDINSTVENA: Odbacujemo nametnute odluke viskog predstavnika! VIDEO
Foto: Youtube prtscr / RTRS

ne postoje uslovi za rad

BOJKOT ZAJEDNIČKIH INSTITUCIJA BiH, REPUBLIKA SRPSKA JEDINSTVENA: Odbacujemo nametnute odluke viskog predstavnika! VIDEO

Bosna i Hercegovina -

Od sutra predstavnici Republike Srpske ne učestvuju u radu zajedničkih institucija BiH, poručeno je na konferenciji za novinare posle sastanka predsednika svih parlamentarnih stranaka sa sedištem u Republici Srpskoj.

Sednicu je sazvao predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović povodom najnovije odluke odlazećeg visokog predstavnika Valentina Incka da se u Krivični zakon uvede zabrana i kažnjavanje negiranja genocida.

Čubrilović je istakao da je na sastanku rasprava bila veoma konstruktivna i da je doneto nekoliko zajedničkih zaključaka, prenela je RTRS. On je rekao da ne postoje uslovi za rad srpskih predstavnika u institucijama BiH.

"Ne povlači se niko, ali nema uslova za rad u Savetu ministara, Predsedništvu BiH I Parlamentarnoj skupštini BiH", rekao je Čubrilović.

Milorad Dodik, član Predsedništva BiH i lider SNSD-a, rekao je da se odluka odlazećeg visokog predstavnika Valentina Incka odbacuje kao ništavna i da srpski predstavnici u institucijama BiH neće učestvovati u odlučivanju.

Branislav Borenović, lider PDP-a, rekao je da to znači da neće biti donošene odluke u tim institucijama do daljeg, odnosno dok se ne reši pitanje nametnutog zakona.

Mirko Šarović, predsednik SDS-a, rekao je da su svi saglasni da se više nikada neće prihvatiti bilo koja odluka visokog predstavnika.

Nenad Stevandić, lider Ujedinjene Srpske, rekao je da će RS istrajati na odlukama koje su doneli lideri političkih partija.

Nakon održanog sastanka predsednika parlamentarnih stranaka u RS doneseno je nekoliko zaključaka.

Politički predstavnici iz RS odbacuju nametnute odluke visokog predstavnika i smatraju ih neprihvatljivim i ništavnim.

Oni smatraju da ne postoje uslovi za rad srpskih predstavnika u institucijama BiH - Predsedništvu BiH, Parlamentarnoj skupštini i Savetu ministara.

Odbacuje se svako nametanje na nivou BiH i ne postoji legalni visoki predstavnik jer nije izabran u skladu sa procedurama i odbacuje se saradnja s njim.

Na sastanku je bilo reči i o drugim aktivnostima koje će se obavljati u narednom periodu.

Preko poslaničkih klubova biće upućena dva zakona vezana za ovu tematiku, a reč je o krivičnim zakonima.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: Youtube prtscr / RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track