SAVETNIK ŽELJKE CVIJANOVIĆ: Inckov zakon je najveći udarac Republici Srpskoj od kraja rata! Srbi imaju pravo na svoj odgovor
Foto: Youtube prtscr / Face TV

RS pokazala jedinstvo

SAVETNIK ŽELJKE CVIJANOVIĆ: Inckov zakon je najveći udarac Republici Srpskoj od kraja rata! Srbi imaju pravo na svoj odgovor

Bosna i Hercegovina -

Srđan Perišić, savetnik predsednice RS Željke Cvijanović, ocenio je da je odlazeći visoki predstavnik Valentin Incko nametanjem zakona o kažnjavanju negiranja genocida zadao najveću udarac RS od završetka rata i poručio Bošnjacima da ne računaju na to da će se jedinstvo srpskih partija istopiti u borbi protiv nametanja zakona.

"RS ne može to da privhati i zato je postignuto jedinstvo svih parlamentarnih stranka, a građani su to jedinstvo očekivali i od pozicije i od opozicje. To može biti jedini kvalitetan i instituconalni odgovor takvom nametanju zakona", naglasio je Perišić za Tanjug.

On je istakao da Srbi nisu izazvali krizu i da imaju pravo na svoj odogovor.

RS je, dodao je, pokazala jedinstvo, a u petak se očekuje sednica Narodne skupštine RS i donošenje dva kontrazakona.

Prvi se, kako je rekao, tiče krivičnog zakona u koji će se uneti izmene, koje, prema njegovim saznanjima, znače da će svako ko bude govorio da je RS genocidna ići u zatvor.

Drugi zakon koji bi trebalo da bude usvojen u petak predviđaće da Inckov nametnuti zakon ne važi na teritoriji RS, dodao je Perišić.

Prema njegovim rečima, bošnjačka politička elita iz Sarajevu računa na srpsko nejedinstvo, da će u roku od 40 dana Srbi popustiti, da će se jedinstvo istopiti i da će Inckov zakon ostati.

Jučerašnje jedinstvo je ravno onom postignutom 1992. godine kada je formirana RS, poručio je Perišić Bošnjacima u Sarajevu, koji, kako je dodao, računaju i na pritiske Zapda.

Kako kaže, Incko je tehničko lice koje je potpisalo, ali iza odluke stoji Zapad, pored ostalih Vašington i London.

Dodao je da je takva odluka bila očekivana i da je sve počelo nametanjem deklaracija i rezolucija u Crnoj Gori, pa na Kosovu, a očekuje se i u Hrvatskoj i Severnoj Makedoniji.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track