DŽAFEROVIĆ: Nije dobro što Dodik nije došao na sastanak sa Šmitom! Napravio je veliku grešku
Foto: Youtube/Printscreen

Blokada institucija

DŽAFEROVIĆ: Nije dobro što Dodik nije došao na sastanak sa Šmitom! Napravio je veliku grešku

Bosna i Hercegovina -

Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je da institucije BiH moraju da funkcionišu i da niko nema pravo da bojkotuje i opstruiše njihov rad.

Posle sastanka u Predsedništvu za novoimenovanim Visokim predstavnikom u BiH Kristijanom Šmitom, kome je prisustvovao i hrvatski član Željko Komšić ali ne i srpski član Milorad Dodik, Džaferović je ocenio da je u ovom trenutku važno raditi na tome da BiH mora da nastavi sa reformskim procesima.

"Zato institucije BiH moraju funkcionisati i niko nema pravo da bojkotuje i opstruiše rad institucija BiH. Obaveza funkcionisanja institucija BiH je dejtonska obaveza. Dejtonski sporazum nije švedski sto i mora se provoditi u celosti. Hitno treba pristupiti realizaciji 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, reformskom putu ka NATO i na toj agendi treba da radimo svi", kazao je Džaferović.

On je poželo novom Visokom predstavniku u BiH uspešan rad, u interesu gradjana BiH, regiona, Evrope i celog sveta. ;Naveo je da od Šmita očekuje da u potpunosti ispuni obavezu prema Aneksu 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Očekujemo odlučnost na tom putu u interesu svih naroda i svih gradjana u Bosni i Hercegovini. Dejtonska ravnoteža je nešto što ide uz EU i NATO put BiH i sve što smo usvojili kao rešenja u BiH omogućava da ova zemlja funkcioniše normalno", kazao je bošnjački član Predsedništva BiH.

Prema njegovim rečima, treba da se gradi BiH kao celovita i demokratska država, u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom i uz poštovanje prava svakog čoveka i svakog naroda, bez obzira na to gde ko živi u BiH.

Džaferović je ocenio da nije dobro što sastanku nije prisustvovao i srpski član Predsedništva Milorad Dodik.

"Mislim da je Dodik napravio veliku grešku. Pozivam ga da u interesu onih za koje kaže da ih predstavlja, i u svom interesu, ali i druge koji blokiraju rad institucija, da prestanu, jer ništa neće postići", naglasio je Džaferović.

On je ocenio da u BiH svi moraju da rade zajedno.

"Moramo raditi zajedno i puno je posla pred nama. Moguće je i nema alternative, treba zajedno ići napred izgradjujući Bosnu i Hercegovinu", kazao je bošnjački član Predsedništva BiH.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track