Najnovije vesti

I TUŽILAŠTVO ČEŠLJA SEBIJNINU DIPLOMU: Zbog Bakirove žene traže proveru i rada Kliničkog centra koji ona vodi! VIDEO
Foto: Printscreen YT, Youtube prtscr / KCUS

bruka

I TUŽILAŠTVO ČEŠLJA SEBIJNINU DIPLOMU: Zbog Bakirove žene traže proveru i rada Kliničkog centra koji ona vodi! VIDEO

Bosna i Hercegovina

Tužilaštvo Kantona Sarajevo (KS), jedan od 10 kantona u Federaciji Federacije BiH, proveriće obrazovanje Sebije Izetbegović, generalne direktorke Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), potvrdila je Azra Bavčić, portarolka Tužilaštva KS radiju Slobodna Evropa (RSE).

Izetbegović se našla u centru javnosti nakon što se saznalo da je upisala prvu godinu poslijediplomskih studija na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, ali da ne postoji dokumentacija koja potvrđuje verodostojnost indeksa ili položene ispite.

Uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo utvrdila je 2. jula da zvanje magistra direktorice Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo (UKC) Sebije Izetbegović zahteva dodatne provere.

"Razlog za to je što nam na poslediplomskom studiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu nismo prezentovali relevantnu dokumentaciju u vezi sa stečenim pravima studenta Izetbegovića, niti smo imali uvid u nastavne planove i nastavne sate", rekli su iz Uprave za RSE.

Na osnovu dokumentacije koja im je dostavljena, prosvjetni inspektori uspjeli su utvrditi da je Izetbegović doktorirala medicinu na Medicinskom fakultetu u Sarajevu 1989. godine.

Krajem maja javnosti je predstavljeno više informacija i spekulacija koje dovode u pitanje valjanost specijalizacije, kao i doktorat prof. dr. Izetbegović, direktor najveće zdravstvene ustanove u BiH.

U gostovanju na sarajevskoj Face TV, prof. dr. Asim Kurjak izjavio je da on nije bio mentor Sebiji Izetbegović u izradi doktorske disertacije, ali je Izetbegović u intervjuu za televiziju N1 opovrgao ovu tvrdnju.

Damir Mašić, poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, 26. maja podnio je inicijativu tražeći da se ispita da li su specijalizacija i doktorat Sebije Izetbegović valjani, prenosi Slobodna Evropa.

Mašić je zatražio i od parlamenta da proveri stanje u KCUS -u, koji je zbog nezadovoljstva uslovima rada u jednom danu napustilo 13 anesteziologa u jednom danu.

KCUS je u centru pažnje javnosti od 5. aprila, kada je Tužilaštvo Kantona Sarajevo formiralo predmet vezan za pismo koje je potpisalo 17 anesteziologa. U tom pismu ističu da respiratori uvezeni iz Kine u aprilu 2020. godine, koji se koriste u KCUS-u, nemaju postavke preporučene za mehaničku ventilaciju pacijenata sa COVID-19.

Pred Sudom BiH trenutno se vodi krivični postupak u kojem je prvooptuženi premijer Federacije BiH Fadil Novalić u vezi sa kupovinom 100 respiratora u vrijednosti od 10,5 miliona konvertibilnih maraka (oko 5,3 miliona evra) koje je uvezala preduzeće za preradu voća Srebrena Malina, po nalogu Federalne uprave civilne zaštite.

Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track