Najnovije vesti

PATRIJARH PORFIRIJE U BANJALUCI: Vi ste najbolji dokaz da Bog nije ostavio svoj verni narod! VIDEO
Foto: Youtube prtscr / RTRS

poseta srpskoj

PATRIJARH PORFIRIJE U BANJALUCI: Vi ste najbolji dokaz da Bog nije ostavio svoj verni narod! VIDEO

Bosna i Hercegovina

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije rekao je danas u Banjaluci da je narod ovih krajeva najbolji mogući dokaz da Bog nije ostavio svoj verni narod.

Patrijarh Porfirije danas je u Banjaluci započeo dvodnevnu posetu Eparhiji banjalučkoj. Patrijarha su dočekali episkop banjalučki Јefrem, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, kao i drugi predstavnici javnog života Republike Srpske i Banjaluke.

Nakon toga, u Hramu Svete Trojice služena je doksologija u čast dolaska patrijarha.

patriajrh Porfirije
foto: Youtube prtscr / RTRS

"Došli smo ovde da se zajedno molimo da nam Bog da razuma... Bez molitve nije moguće nijedan pedalj sebi dodati, a kamoli rešavati suštinske probleme svog postojanja. Moliti se neprestano jeste poziv Hristov i reči Apostolove nama upućene" rekao je patrijarh u obraćanju vernicima u Hramu.

Patrijarh srpski Porfirije rekao je da je ispunjen radošću, radošću u Duhu Svetome i Gospodu Isusu Hristu i Bogu ocu što je došao u Banjaluku" divni grad i u ovu blagoslovenu zemlju.

"Radujem se što sam došao u ovaj grad i eparhiju, kao i mnogo puta ranije, jer sam uvek dolazio sa svešću da dolazim među svoje" rekao je patrijarh srpski.

patriajrh Porfirije
foto: Youtube prtscr / RTRS

Patrijarh je istakao da ovde istinske plodove daje Crkva Hristova i ne treba mnogo pameti i sposobnosti da se uoči šta se sve desilo nekoliko decenija ranije na ovim prostorima.

"Onda kada je izgledalo da je Crkva Hristova ne samo skrajnuta iz života ljudi na ovim prostorima, nego da je potpuno ukinuta i da nema šanse da se opet pojavi, sila i ljubav Božija se pojavila na ovim prostorima. Zato, braćo i sestre, na vama, vašim životima Gospod je pokazao da je on Bog ljubavi i da čini čuda, čini čuda tamo gde se izgubila svaka nada da ima Gospoda, ali se nije izgubila vera u njega. To što se u Republici Srpskoj i na ovim prostorima vera probudila iz pepela jeste dokaz da je Crkva Hristova na ovim prostorima nešto što nikada nije prestalo" rekao je patrijarh Porfirije.

On je istakao da u Crkvi Hristovoj ništa nije dato da bude pojedinačno, da izdvaja bilo koga, već da su darovi dati baš zbog toga da bi kroz svoje posebnosti i različitosti mogli da stupe u harmonuju jedinstva, da ga izgrađuju.

"Da bismo gradili i izgrađivali jedinstvo u Hristu potrebno je ponekad staviti po strani i ono što mislimo da je ponekad bolje, potrebno je pokazati smirenje kako bismo svi mogli ići dalje u dobru i vrlini" posavetovao je srpski patrijarh.

Kurir.rs / RTRS, Foto: Youtube prtscr / RTRS

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja