Najnovije vesti

U BOSNI OTVORENA JAVNA KUHINJA ZA BEBE: Hranimo ih već 30, a njihovi roditelji nisu zaposleni
Foto: Printscreen/Facebook/Dr Petar Petković

potresno

U BOSNI OTVORENA JAVNA KUHINJA ZA BEBE: Hranimo ih već 30, a njihovi roditelji nisu zaposleni

Bosna i Hercegovina

Umesto igraonice, u Bosni je nedavno otvorena Bejbi javna kuhinja

Državo, stidi se! Stidi se svake plate date političarima kojih ima više nego što je potrebno. Svake plate i svake marke koja je nestala, a da joj se trag ne zna. Stidi se belog hleba dok ti građani skupljaju pomoć da bebe imaju obroke. Stidi se jer je Javna kuhinja za bebe potreba. Umesto da se otvori igraonica, da se dovode animatori, da se dele paketići sa slatkišima, morala se otvoriti kuhinja, piše Slobodna Dalmacija.

Ova činjenica je odjeknula, glasno i bolno, kao što je bolno i da u jednoj Bosni i Hercegovini, punoj plodne zemlje i pitke vode, suverenoj i ponosnoj, imamo gladnu decu. Krenula je od projekta "Idemo na babine" pa je od babina prerasla u svakodnevnu ishranu, prenosi Jutarnji list.

Aida Sadiković Mehonić iz Udruženja "Obraduj nekoga" o otvaranju Bejbi javne kuhinje, koja je ujedno i prva u BiH, a otvorena je u Bratuncu, kaže da je potrebna i da je ovo veliki korak kada je pomoć socijalno ugroženim porodicama u pitanju.

"Korisnici prve Baby javne kuhinje trenutno su 30 beba koje su socijalno ugrožene. To su bebe čiji roditelji nisu zaposleni, radno su nesposobni, imaju primanja koja nisu dovoljna za osiguravanje potreba dece itd. Kuhinja je krenula sa 30 beba korisnica, ali već u prvom mesecu imamo još dodatnih deset beba koje smo pomogli, tako da smo uvereni da će iz meseca u mesec broj beba samo rasti", rekla je Mehonić.

Terenski rad

Ideja je krenula od petogodišnjeg terenskog rada sa socijalno ugroženim porodicama. Pre pandemije, situacija nije bila dobra, ali sada, zatvaranjem radnih mesta, situacija je još gora, pa se i broj korisnika kuhinje povećao. Iako to i nije samo kuhinja. U okviru ovog projekta, porodice mogu da uzmu pelene i higijenski set, neophodan za bebe.

Nažalost i u drugim delovima zemlje javlja se potreba za ovim vidom pomoći. Naročito ako je reč o regionima u kojima su mizerno niski dečji dodaci, naknade za porodilje i uopšte pomoć države za suzbijanje bele kuge, piše Slobodna Dalmacija.

Koristi ove kuhinje su zaista višestruke. Koliko god da je loša činjenica da se kuhinja morala otvoriti, pozitivan je stav da uistinu rade ljudski posao, prenosi Slobodna Dalmacija.

"Kuhinja ima, prvenstveno, zdravstveni značaj za korisnike. Tokom našeg rada sa socijalno ugroženim bebama, videli smo mnoge bolesti beba čiji su uzročnici kako loši životni uslovi, tako i neadekvatna hrana za bebe, posebno bebe do godinu dana koje ne sisaju.

Sve ove bebe su bile jednako, čak i ugroženije pre otvaranja naše kuhinje, jer su one obrok koji su njihovi roditelji dobijali, takođe jele. A sada bebe imaju zdrav i raznovrstan obrok koji je namenjen njihovom uzrastu i u potpunosti u skladu s tabelom ishrane beba. Tako da, iako paradoksalno zvuči, otvaranjem ove kuhinje u Bratuncu, a onda i u ostatku zemlje, bebe iz socijalno ugroženih porodica će zapravo biti malo manje ugrožene i što je najvažnije, posledice ugroženosti će biti smanjene", rekla je Sadiković Mehonić za Hercegovina.info.

Poboljšati život dece

Planovi ovih humanih ljudi koji su prepoznali kome treba pomoć, usmereni su ka poboljšanju kvaliteta života dece, pre svega beba i dece predškolskog uzrasta.

"Mi nastavljamo svakodnevno da obilazimo ugrožene bebe s naglaskom na ruralna mjesta i donosimo im hranu i ostale potrepštine. Jako nam je važno da promovišemo rad kuhinje kako bi što više donatora čulo za naš rad. Kakav odziv građana, vladinog i nevladinog sektora bude, tako ćemo ići ka otvaranju kuhinja i u drugim opštinama", kaže Aida Sadiković Mehonić.

Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track