NJEGA SU NEKI VIDELI KAO TITOVOG NASLEDNIKA: Na današnji dan je poginuo Džemal Bijedić
Foto: Profimedia

BiH političar

NJEGA SU NEKI VIDELI KAO TITOVOG NASLEDNIKA: Na današnji dan je poginuo Džemal Bijedić

Bosna i Hercegovina -

Pre 45 godina u blizini Kreševa preminuo je jedan od najznačajnijih bosanskohercegovačkih političara Džemal Bijedić. Neki smatraju da okolnosti njegove i pogibije supruge Razije nisu do kraja rasvetljene.

Bijedić je rođen aprila 1917. godine u Mostaru. Već kao student prava na Univerzitetu u Beogradu prihvatio je levičarske ideologije. Zato i ne čudi što je bio aktivan učesnik antifašističke borbe. Između ostalog, u okupiranom Sarajevu delovao je pod imenima Crni i Dugonja.

Posle Drugog svetskog rata etablirao se kao jedan od najznačajnijih političara ne samo u Bosni i Hercegovini, već u čitavoj bivšoj Jugoslaviji. Koliko je bio značajan govori i činjenica da su ga mnogi videli kao naslednika Josipa Broza Tita kao jugoslovenskog lidera. Obavljao je mnoge političke funkcije, od kojih je najznačajniji predsednik Saveznog izvršnog veća. Na toj funkciji je bio od 1971. do smrti.

Prema rečima Husnije Kamberovića, profesora istorije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, u svojoj knjizi „Džemal Bijedić: politička biografija“ svoje političko delovanje usmjerio je na četiri ključna pitanja: razvoj Hercegovine i njena integracija u Bosnu i Hercegovinu, ravnopravnost Bosne i Hercegovine u jugoslovenskoj federaciji.identitet muslimana i afirmacija jugoslovenske države na svetskoj političkoj sceni.

Posebno se cijeni Bijedićev doprinos poslijeratnom razvoju cijele Hercegovine. Bio je među onima koji su insistirali da se svaki dio Hercegovine razvija i da se ne vrši osveta prema dijelu stanovništva, bez obzira šta se dešavalo tokom Drugog svjetskog rata.

On i njegova supruga Razija poginuli su 18. januara tokom leta iz Batajnice za Sarajevo na sednicu Centralnog komiteta Saveza komunista Bosne i Hercegovine. Oni su, prema zvaničnoj istrazi, poginuli kada je avion udario u brdo Inač iznad Kreševa. Bijedić je prethodno boravio u Beogradu, odakle je pratio Tita u poseti Libiji, a planirana je i poseta Egiptu.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track