ZA ČASNI KRST ZAPLIVAO I PRVI ČOVEK BANJALUKE: Ovako je Bogojavljenje obeleženo širom Srpske FOTO, VIDEO
Foto: Printscreen/Facebook/DraškoStanivuković

veliki praznik

ZA ČASNI KRST ZAPLIVAO I PRVI ČOVEK BANJALUKE: Ovako je Bogojavljenje obeleženo širom Srpske FOTO, VIDEO

Bosna i Hercegovina -

Veliki broj građana okupio se danas na obalama Vrbasa kako bi gledao tradicionalno plivanje za Časni krst u kojem je među 33 mladića najbrži bio Tomislav Batar.

Ovome je prethodila Bogojavljenska litija, koja je od Hrama Hrista Spasitelja stigla do gradskog mosta gde je, pre svega, osveštana voda, piše Srpskainfo.

U plivanju za Časni krst, sa sugrađanima učestvovao je i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković. On se oglasio na Fejsbuku gde je napisao da mu je bila čast učestvovati.

Na Bogojavljenje se pliva 33 metra, što simbolizuje godine Hristovog života, a onome ko prvi stigne do Časnog krsta uručuje se nagrada.

Plivanju za Časni krst prethodile su svete liturgije koje su služene u pravoslavnim hramovima, gde je osveštana bogojavljenska voda, a zatim su u litijama vernici i učesnici otišli prema mestima gde je organizovano tradicionalno plivanje za Časni krst.

U Prijedoru je do Časnog krsta u Sani prvi doplivao Aleksa Krneta (15). Njemu je zlatnik predao zamenik gradonačelnika Žarko Kovačević.

Venac sa Časnim krstom u litiji je nosio, a potom u Sanu spustio prošlogodišnji pobednik Danijel Drljača, koji je inače najbrži plivač na Bogojavljenje bio čak sedam puta.

Bilećanin Srđan Lero pobednik je bogojavljenskog plivanja za Časni krst na Bilećkom jezeru.

Lero je prvi doplivao do Časnog krsta, među 30-tak mladića i dve devojke koji su ove godine učestvovali.

On je rekao novinarima da u plivanju za Časni krst učestvuje tri godine, te da je ovo drugi put da je pobedio.

Među učesnicima bogojavljenskog plivanja za Časni krst na Bilećkom jezeru bile su i dve devojke Nikolina Đerić i Lana Samardžić, koje su novinarima rekle da prvi put učestvuju u plivanju, te istakle da im je velika čast što su učestvovale.

Pre plivanja za Časni krst u Sabornom hramu Svetog Save u Bileći služena je Sveta liturgija.

Osamnaestogodišnji Veljko Jovanović pobednik je tradicionalnog plivanja za Časni krst, koje je povodom Bogojavljenja organizovano na Trebišnjici.

Jovanović je peti put plivao na Bogojavljenje u Trebišnjici, a treći put je prvi doplivao do Časnog krsta.

"Čast je biti deo ovakvog događaja. Svaka čast svim momcima i devojkama i drago mi je da nas je iz godine u godinu sve više", rekao je Jovanović novinarima.

Međi učesnicima bogojavljenskog plivanja u Trebišnjici danas je bio i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić koji je istakao važnost učešća u ovakvom događaju, a da je pobeda manje bitna.

Ćurić je čestitao pobedniku, ali i svima koji su učestvovali.

Danas su za Časni krst plivale i tri devojke.

Plivanju je prethodila sveta liturgija u Sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg koju je služio vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije sa sveštenstvom eparhije i litija koja je okupila veliki broj Trebinjaca.

Stefan Stolić iz Poljavnica kod Novog Grada danas je prvi doplivao do Časnog krsta u reci Uni.

"Lep je osećaj učestvovati. Voda je bila hladna, ali može se izdržati", rekao je 23-godišnji Stefan koji je u plivanju za Časni krst učestvovao treći put, a ovo mu je prva pobeda.

Stoliću je dukat uručio načelnik opštine Miroslav Drljača koji je čestitao i njemu i svim učesnicima.

"Učesnici, njih 18 danas su pokazali kako se čuva vera i tradicija. Čestitam Stefanu koji je snagom volje pobedio. Pohvale zaslužuju svi učesnici", naglasio je Drljača.

Za Časni krst u Novom Gradu danas je plivalo 18 učesnika, među kojima i jedna žena i 13-godišnji dečak.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track