DODIK: Bosna i Hercegovina je propali projekat, potrebno je da se civilizovano razdvojimo, a stranci da prestanu da upravljaju BiH
Foto: Youtube prtscr / RTRS

bih je sinonim za krizu

DODIK: Bosna i Hercegovina je propali projekat, potrebno je da se civilizovano razdvojimo, a stranci da prestanu da upravljaju BiH

Bosna i Hercegovina -

Milorad Dodik smatra da je "BiH propali projekat" i da je najbolje rešenje za državu da se Bošnjaci, Srbi i Hrvati "razdvoje na civilizovan način".

"BiH neće moći da opstane iz istog razloga zbog kog nije opstala Jugoslavija. U BiH postoje tri naroda. Dva od njih, Hrvati i Srbi, jako su nezadovoljna. Muslimani žele da stvore unitarnu državu u kojoj bi oni bili dominantan narod", rekao je srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine u intervjuu za španski El Mundo

"Naša politika nije usmerena na secesiju. Govorimo o drugačijoj mogućnosti, temeljenoj na proceni da BiH neće biti usješna kao država. Bude li tako, najbolje je razdvojiti se na civilizovan način", dodao je Dodik, a prenosi Hina.

Naglasio je da Srbi neće "početi rat kako bi se odcepili", ali je ponovio da je najbolje razdvojiti se "ako se ne može živeti zajedno".

Istakao je da Srbi "brane politički proces" ka postizanju tog cilja i da su priče o mogućem ratu "besmislene".

Dodik je rekao i da BiH postoji kao država jedino zbog pritiska međunarodne zajednice.

"To je eksperiment stranaca", naglasio je Dodik. "Prvo što predlažem je da stranci prestanu da upravljaju ovom zemljom jer je ona jedina kolonija koja trenutno postoji u Evropi. Neka nas puste da pronđemo konsenzus, ako je moguće", izjavio je on.

Dodik smatra da visoki predstavnik Kristijan Šmit nema pravo da se međa u pitanja BiH.

"Na izborima pre tri godine sam osvojio najviše glasova, mnogo više nego dvojica mojih kolega iz Predsedništva zajedno. I sada dođe taj Nemac i kaže kako se budućnost BiH neće konstitutisati sa Dodikom. Šta on misli, ko je on?" rekao je Dodik.

"BiH je jedan propali projekat ... BiH se nalazi pred teškom krizom. Nije ta kriza nastala sada, ona je oduvek tu. BiH je sinonim za krizu", zaključio je Milorad Dodik.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track