KOMŠIĆ U SAVETU EVROPE: Susedi ugrožavaju BiH, mešaju se u naše unutrašnje stvari i nameću etničke podele
Foto: Printscreen/YouTube

bih

KOMŠIĆ U SAVETU EVROPE: Susedi ugrožavaju BiH, mešaju se u naše unutrašnje stvari i nameću etničke podele

Bosna i Hercegovina -

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić optužio je susede BiH da se mešaju u unutrašnje stvari njegove zemlje.

Komšić optužio je u utorak susedne države da se mešaju u unutrašnje stvari njegove zemlje i podržavaju koncepte koji vode učvršćivanju etničkih podela ne bi li tako zadržale kontrolu nad ključnim resursima koje ima BiH.

Komšić je takve teze izneo pred zastupnicima Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, okupljenim u Strazburu, a govorio im je video vezom iz Sarajeva jer nije mogao da putuje jer je kovid pozitivan, prenosi Hina.

Za susedne države, koje nije imenovao, Komšić je rekao da "upadaju u politički sistem BiH" i preko svojih satelita u njoj nastoje da kontroliđu resurse, a dokaz toj tvrdnji vidi u činjenici da do danas nisu rešena pitanja kopnene i morske granice, čime je jasno aludirao na Hrvatsku i Srbiju.

"Susedne zemlje negiraju bosanskohercegovačku naciju nastojeći iskoristiti etničke identitete u mojoj zemlji u njihovu korist", rekao je Komšić.

On je pozvao Savet Evrope da se usprotivi zahtevima za izmenama izbornog zakona kojima bi se jačao koncept konstitutivnih naroda u BiH, a podrži rešenja koja bi jačala ulogu građanina-pojedinca kao nosioca suvereniteta.

Komšićev je zaključak da sistem zasnovan na etničkoj pripadnosti zapravo uspostavlja tri totalitarna etnička sistema, a sve je to samo maska za kontrolu resursa.

Ocenio je da bi Ustav, nametnut Dejtonskim sporazumom, trebalo reformisati ali ne na način koji bi jačao dalje etničke podele nego ih eliminisao, baš kao što je trebalo da eliminiše i koncepte etničkog glasanja odnosno mehanizme kojima manjina može blokirati volju političke većine u BiH kroz domove naroda.

"Ovde se radi o zloupotrebi prava 'konstitutivnih naroda' radi sprečavanja BiH da postane deo civilizovane zajednice evropskih parlamentarnih demokratija kako moja zemlja nikada ne bi mogla postati članica Evropske unije. Takve politike imaju nameru od moje zemlje da naprave teritoriju nad kojom će uticaj imati strani režimi", rekao je Komšić.

On tvrdi kako je najvažnije pitanje sprovođenje pet presuda Evropskog suda za ljudska prava kojima je potvrđena diskriminacija građana BiH po etničkoj pripadnosti ili mestu prebivališta i dodao kako se to ne može rešiti uspostavljanjem nekog novog izbornog sistema koji bi doneo još veću diskriminaciju jer bi uspostavio nejednaku vrednost glasa.

Susedne zemlje je optužio da takva diskriminatorna rešenja podržavaju ne bi li same ostvarile svoje "ratne ciljeve".

"Njihova namera ogleda se u dva aspekta. Prvi da kroz izmene ustava i izbornog zakona BiH kreiraju takav sistem u kojem će te susjdne zemlje imati 'zlatnu deonicu' ili ključnu reč u donošenju svih odluka u BiH a time i potpunu kontrolu nad mojom zemljom. Takve namere lako ćete prepoznati svaki put kada oni govore o konstitutivnosti naroda ili u frazi da će prihvatiti sve što se tri etničke zajednice dogovore", rekao je Komšić pozvavši Savet Evrope da uskrati podršku takvim planovima i odbije svaki razgovor o njima.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track