NOŽ, KOLAC, JASENOVAC: Sramni grafiti osvanuli u Istočnom Sarajevu!
Foto: ATVBL

bruka

NOŽ, KOLAC, JASENOVAC: Sramni grafiti osvanuli u Istočnom Sarajevu!

Bosna i Hercegovina -

Sramni i preteći grafiti osvanuli su danas na više mesta u Istočnom Sarajevu.

Na jednom zidu je ispisana sramna i preteća poruka usmerena protiv Srba, ali, sudeći po sadržaju, i protiv Jevreja, Roma i drugih naroda.

„Nož, kolac, Jasenovac“, napisao je nepoznati autor, očigledno nesvestan težine zločina počinjenih u logoru Jasenovac.

Simptomatično je da se ovakva vrsta grafita pojavljuje samo dan nakon Međunarodnog dana sećanja na holokaust. Podsetimo, u logoru Jasenovac na najbrutalniji način ubijani su Srbi, Romi, Jevreji... Važno je znati da je logor Jasenovac, kao sistem logora pod komandom logora Jasenovac, bio najveći koncentracioni logor i logor smrti u okupiranoj Kraljevini Jugoslaviji za vreme Drugog svetskog rata. Logor je formirala Nezavisna Država Hrvatska, istočno od istoimenog grada, avgusta 1941. godine, a uništile su ga ustaše aprila 1945. da bi sakrile i umanjile zločine nad Srbima, Jevrejima i Romima.

U logoru Jasenovac na najbrutalnije načine ubijeno je 700.000 nevinih ljudi. Stoga je pitanje da li je autor sramnog grafita uopšte svestan šta slavi i da li je to pretnja.

Drugi grafit pokazuje kako je autor precrtao kartu Republike Srpske, verovatno aludirajući na to da ona treba da nestane.

Kurir.rs/ATV

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track