REKETARILI HODOČASNIKE U MEĐUGORJU: Dugogodišnje zatvorske kazne za inspektore
Foto: ELVIS BARUKCIC / AFP / Profimedia

BiH

REKETARILI HODOČASNIKE U MEĐUGORJU: Dugogodišnje zatvorske kazne za inspektore

Bosna i Hercegovina -

Sud Bosne i Hercegovine osudio je na dugogodišnje zatvorske kazne dvojicu inspektora državne Službe za poslove sa strancima nakon što ih je proglasio krivim za reketiranje hodočasnika koji su posećivali Međugorje.

Nepravomoćnom presudom bivši šef područnog ureda Službe za poslove sa strancima Boris Kordić osuđen je na 14 godina zatvora a inspektor Josip Kvesić na 10 godina.

Sud im je takoše oduzeo 60.000 km koje su stekli krivičnim radnjama.

Inspektori su proglašeni krivim za organizovani kriminal, iznudu, zloupotrebu službenog položaja ili ovlađćenja i krivotvorenje dokumenata.

Presudom je utvrđeno kako su Kordić i Kvesić od oktobra 2012. do marta 2014. godine kao pripadnici organizovane kriminalne grupe, koristeći svoje službene položaje i ovlašćenja, iznuđivali novac od stranih državljana, uglavnom Italijana, preteći im uskraćivanjem dozvola za boravak i pokretanjem kaznenih i prekršajnih postupaka.

Kako Kordić i Kvesić uz bosanskohercegovačko imaju i državljanstvo Hrvatske, Sud BiH je odlučio da im se oduzmu putne isprave izdate u obe države, piše Hina.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track