04:01

Jelena Trivić : OVO JE BILA POBEDA NARODA!

kurir televizija "specijal"

SUDBONOSNA TRKA ZA RS! Jelena Trivić proglasila pobedu: PRATIĆU POLITIKU BEOGRADA! Dodik: Razlika u moju korist je nedostižna!

Bosna i Hercegovina -

U Bosni i Hercegovini se danas održavaju opšti izbori - biraju se članovi Predsedništva BiH i zastupnici u Parlamentarnoj skupštini BiH, predsednik Republike Srpske, zastupnici u parlamentu RS i parlamentu Federacije, kao i zastupnici u skupštinama deset kantona. Pored toga što su najkomplikovaniji po sistemu glasanja, ovo su i najneizvesniji izbori u BiH i odlučujući su za deblokadu vlasti.

U emisiji Kurir televizije "IZBORI U BIH - REPUBLIKA SRPSKA BIRA" gosti Silvije Slaming podsetili su da je najvažnije sačekati glasove iz inostranstva.

01:30 Poslednji rezultati: Jelena Trivić 51,2 odsto, Milorad Dodik: 47,8 odsto

Izbori BiH
foto: Kurir televizija

Dodik se u 1.35 časova oglasio na Tviteru fotografijom iz sistema na kojoj piše da ima 262.000 glasova, naspram 235.000 Jelene Trivić.

"Mile,Mile" skandiranje pred obraćanje Dodika

Mi smo jedini koji ne lažemo i ne iznosimo neistine, rekao je portparol Radovan Kovačević.

- Što se nas tiče, izbori su bili fer. Rezultati su takvi da je SNSD postigao svoj maksimalni i odličan rezultat. Željka Cvijanović je pobedila. Na mestu predsednika republike mi smo na nedostižnom mestu. Razlika je nedostižna, u ovom trenutku ne mogu ni sam da kažem da li je pobeda izvesna, pa ću sačekati zvanične rezultate. Naša konkurencija se ne ponaša kako treba - istakao je Dodik i dodaje:

02:39

Milorad Dodik: Postigli smo maksimalni rezultat!

- Ja sam zadovoljan i srećan i što se mene tiče, ja sam pobedio. Razlika je nedostižna i samo raste. Na kraju očekujem da će razlika između mene i moje konkurencije biti oko 40.000 u moju korist. Željka je ostvarila veliki i značajni rezultat. Ovaj dan je bio miran i dostojanstven, ovo je bilo za pouku mnogima, nemoguće je da se kaže da je bile neka špekulacija - kaže Dodik.

Ovde se desilo da su se mnogi preračunali, što će se potvrditi nakon značajnih rezultata.

Radovan Kovačević iz SNSD-a tvrdi da Dodik ubedljivo vodi.

Portparol SNSD-a Radovan Kovačević istakao je da PDP nema nikakav kredibilitet da se bavi politiko, s obzirom na to da su proglasili pobedu pre zvaničnih rezultata.

- Jelena Trivić je proglasila pobedu, ali ja mogu da kažem da su oni izgubili svaku vrstu kredibiliteta da se bave politikom. Kod nas su rezultati takvi da je Milorad Dodik osvojio 213.000 glasova, a Trivić 180.000 glasova. I kod nas je slavlje. Narod u RS je odabrao Milorada Dodika, a ne Kristijan Šmit - istakao je Kovačević.

Izbori BiH specijal
foto: Kurir televizija

Obraćanje Jelene Trivić

- Na osnovu onoga što smo prebrojali, potpuno je jasno da je razliku nemoguće stići i da je to razlika koja pokazuje da je predsednik Republike Srpske Jelena Trivić - rekli su iz štaba PDP-a.

Ovo je bila pobeda naroda i ovo treba biti pobeda za RS, rekla je Trivić.

00:38

BAKLJADA ISPRED SEDIŠTA PDP: Slavi se pobeda Jelene Trivić

- U toj trci smo bili gospodin Dodik i ja. Bila je jako tešla i naporna kampanja, a verovala sam u Boga i u narod Republike Srpske. Narod je uspeo da prosudi šta je dobro i šta nije. Ja ću biti predsednica svih građana Republike Srpske. Pred zastavom Republike Srpske ima mesta za sve. Pratićemo politiku Beograda i njenu politliku i nikada nećemo raditi protiv nje. Naš glavni cilj je da ekonomski osnažimo RS i da sačuvamo narod Republike Srpske - rekla je Trivić.

Izbori BiH specijal
foto: Kurir televizija

I SNSD i PDP će proglasiti pobedu

Do jutra neće biti zvaničnih rezlutata sa izbora u Republici Srpskoj, istakao je Aleksandar Zubenica, stručnjak za politički marketing iz Banja Luke.

01:20

Aleksandar Zobenica: Očekivala se pobeda i znala se u prvom satu!

On je u uključenju za Kurir televiziju naveo da će i SNSD i PDP obe proglasiti pobedu, i da se do jutra očekuje kriza dok ne stignu svi rezultati.

- Brojanje ide sporo, ali prema sadšnjim informacijama SNSD ostvaruje prilično dobre rezultate. Do ponoći će ostati na preliminarnim rezultatima - istakao je Zobenica.

Na ulicama se može videti slavlje pristalica PDP-a, iako stručnjaci ističu da ne treba istrčavati sa proglašavanjem pobede.

01:00

SLAVLJE ISPRED PDP: Očekuje se da proglase pobedu Jelene Trivić

PDP: Jelena Trivić ima nedostižnu razliku

- Na osnovu 72,3 odsto prebrojanih glasova Jelena Trivić ima 56,2 osvojena glasa, a Dodij 47 odsto. Razlika je oko 11.200 glasova. Ima prebrojati još 170.000 glasova, a prema svemu sudeći ona ima nedostižnu razliku - rekli su iz štaba PDP-a.

01:56

PDP proglasio pobedu!

Iz SNSD kažu da su podaci veoma jasni

- Još nije vreme da proglašavamo pobedu, jer nije još nisu prebrojani glasovi na svim biračkim mestima. Prema našim informacijama Milorad Dodik je prilično sigurno novi predsednik Republike Srpske - rekao je portparol SNSD-a.

02:18

SNSD: 64% glasova, a Dodik vodi!

Analitičari kažu da treba sačekati još i glasove iz dijaspore, kojih je više od 500.000.

- Ne bih se usudio to da analiziram. Bilo je priče da će oni nešto preudno uticati, treba sačekati, pogotovo u ovakvim osetljivim okolnostima - kaže Dobrosavljević, koji ističe da još ništa nije gotovo.

Portparol PDP Anja Petrović istakla je da je slavlje već počelo, analitičari tvrde da pobednu odnosi Dodik

- Svi rezultati idu u korist naše kandidatkinje. Dok to ne bude potrvrđeno milion posto izaći ćemo sa zvaničnom potvrdom. Tu je i gradonačelnik Stanivuković - kaže portparol PDP Anja Petrović.

01:31

Anja Petrović: Gospođa Trivić je pobedila na biračkim mestima Dodika!

Analitičari na Kurir televiziji ocenjuju da će pobedu ipak odneti kandidat SNSD, Milorad Dodik.

- Brojanje ide sporo, ali prema sadšnjim informacijama SNSD ostvaruje prilično dobre rezultate. Do ponoći će ostati na preliminarnim rezultatima. Plašim se da će obe strane proglasiti pobedu i da ćemo ući u jednu krizu do jutra rekao je Aleksandar Zubenica, stručnjak za politički marketing iz Banja Luke.

Prema poslednjim podacima: SND: Dodik 54 odsto, Jelena Trivić 46 odsto

00:46

SLAVLJE PDP NA ULICAMA BANJALUKE! Jelena Trivić s pristalicama šeta ulicama

I stranka Jelene Trivić i stranka Milorada Dodika tvrde da imaju vođstvo.

PDP: Jelena Trivić ima apsolutnu dominaciju

Igor Crndak potpredsednik PDP istakao je da Jelena Trivić ima ubediljivo vođstvo u mestima gde je Milorad Dodik imao mnogo glasača.

23.10 Mlađan Cicović, šef Predsedništva Republike Srpske u Srbiji i Vladimir Dobrosavljević, politički konsultant

Izbori BiH specijal
foto: Kurir televizija

- Prema informacijama koje ja imam predsednik Dodik ima prednost nekih 17.000 glasova i taj trend se povećava. Procena agencija je na ovom nivou, takođe. Izvesna je pobeda Dodika za predsednika Republike Srpske - kaže Cicović.

Dobrosavljević je istakao da se ne treba zaletati sa rezultatima izbora.

23:00 - U Sarajevu udarna vest da je Sting pojeo baklavu

Draško Aćimović, ekonomista i diplomata istakao je da je u RS situacija veoma napeta.

- Do 16 časova osećala se dinamika, nakon 16 časova sve je splasnulo i došla je udarna vest da je Sting, velika zvezda, u Sarajevu popila šljivovicu i pojela baklavu i to oslikava situaciju ovih izbora - kaže Aćimović i dodaje:

04:40

Draško Aćimović: To što je u Sarajevu glavna vest da je Sting pojeo baklavu sve govori o izborima u BiH

- U RS je veoma napeta situacija između Dodoka i Jelene Trivić, ništa nije jednoznačno. Predlozi specijalnog izaslanika su dobri, sa jedne strane, jer neće doći do komplikacija unutar same vlasti. S jedne strane možemo reći da je to dobro, a sa druge strane da RS nema demokratiju, istakao je Aćimović.

- Prema istaživanjima, izgleda da je Milorad Dodik u prednosti - kaže Dobrosavljević.

Izvesno je da će SNSD ponovo nastaviti da vodi Republiku Srpsku, a najvažnije je da nastavimo da gradimo odnose sa maticom Srbijom i samo tako ćemo uspeti da očuvamo regionalnu stabilnost, istakao je Cicović.

01:20

Mlađan Cicović: Dodik, u ovom trenutku, ima prednost od 17.000 glasova!

Prilično pouzdano možemo da kažemo ko će biti članovi predsedništva BiH.

- Gospođa Željka Cvijanović, Željko Komšić i Denis Bećirović - rekao je Dobrosavljević, koji je istakao da mu deluje da u BiH više ide ka novim izborima, nego ka konstituisanju nove vlade.

- Bojim se da sada kada se proglase rezultati ne krene priča kojom se želi konstituisati vlast van izbornog procesa. U ovom trenutku je veoma izvesno da će Federacija imati mnogo više problema, a najvažnije za Srpsku je da se što pre formira parlament i da se bavimo Republikom Srpskom, a ne problemima Federacije - istakao je Cicović.

Jedino gde vidim Bosnu i Hercegovinu je Otvoreni Balkan, istakao je Dobrosavljević.

Izbori BiH specijal
foto: Kurir televizija

- Mi smo svi jedni drugima najveći ekonomski partner. Stranci su bili i odlazili, a mi ostajemo jedni drugima i koliko god se voleli ili ne voleli, mi moramo da živimo jedni pored drugih - kaže Dobrosavljević.

22:20 Dr Neven Cvetićanin, predsednik Foruma za strateške studije i prof. dr Dejan Miletić, predsednik Centra za proučavanje globalizacije

Velika izlaznost ide u korist gospođe Trivić, jer to pokazuje da su ljudi spremni da nešto menjaju, ističu gosti Specijala.

- To pokazuje da je očigledno da je gospođa Trivić u prednosti. Sada svi proglašavaju pobedu. Za Republiku Srpsku bi bilo najvažnije da legitimitet izbora bude nesporan. Važno je da dobijemo pomirenu i jaču Republiku Srpsku, a ne posvađanu - kaže Cvetićanin.

Izbori BiH specijal
foto: Kurir televizija

Ako imamo bilo kakav spor, sve oči će biti upućene u Srbiju, kao u nekoga ko ima moć i autoritet da stabilizuje situaciju u Srpskoj.

- Nakon ovoga Bosna će biti tamo gde je i bila. Ne može se preko noći menjati politika. Imate odnos snaga i u parlametnu. Najbitnije je da ko god bude pobednik ili poražen, to da prizna i da Srbija neće morati da miri Srbe - kaže Cvetanović.

Izbori BiH specijal
foto: Kurir televizija

Strane službe mešale prste u izbore u BiH

- Njima Dodik deluje kao jedina preprka da nastave sa onim što je započeto u BiH. To kod Srba i Hrvata ne pali. Muslimani su pogrešno usmereni, strani fanktori gledaju da očuvaju taj konfliktni potencijal, da bi imali legitimitet da ga rešavaju - kaže Miletić.

Orjentacija prema Rusiji Milorada Dodika pokazuje da se on ne plaši ničega i da iz svoje perspektive ide ka onome za šta on misli da je dobro za Bosnu i Hercegovinu, zaključio je Miletić.

- Njegova isključivost više miriše na nestabilnost. Promene same po sebi mogu da predstavljaju određeni rizik. Vlast menja ljude, ali je Dodika teško opisati. Možda ga dobijemo i kao premijera. Nije loše prodrmati sistem - kaže Miletić.

Radovan Kovačević, portparol Dodika najavio pobedu

- Možemo da kažemo da je trend sve bolji i bolji i razlika u korist Dodika je sve veća i veća i mislim da ćemo uskoro moći da kažemo i da će i treći put pobediti. Zahvalni smo građanima, uskoro ćemo imati i zvanične podatke i moći ćemo da proglasimo pobedu - kaže Kovačević

Izbori BiH specijal
foto: Kurir televizija

Dejan Miletić je naveo da će razlika biti tesna, a da su izbori u Republici Srpskoj pokazatelj prave demokratije.

Treba sačekati zvanične rezultate i rezultate iz dijaspore.

00:55

Neven Cvetićanin: Samo žena Srbina spasava!

- Dok to stigne i dok sve slegne, a osveženje je Denis Bećirović. On je prošli put izgubio za 10.000 glasova. Danas je bilo primera kao iz "Nadrealista", otvorili su pogrešna biračka mesta, predsednik biračkih mesta je zaspao, ali Bećirović i Trivić pokazuju da BiH želi jednu mladu, intelektualnu političku strukturu - kaže Cvetićanin.

21:30 Gost u studiju Kurir televizije prof. Čedomir Antić, istoričar i Dejan Mastilović, direktor izdavačke kuće “Filip Višnjić”

Mastilović je šokirao skandaloznom izjavom:

- Jelena Trivić zna razvući pitu, ali ne zna da vodi državu - rekao je Mastilović.

Portparol Milorada Dodika: Ko gubi ima pravo da se ljuti

Izbori BiH specijal
foto: Kurir televizija

- Nema potrebe da budemo nestrpljivi. Ali apelujemo i na druge političke stranke da budu malo ozbiljniji i malo odgovorniji prema građanima RS i mi razumemo da ko gubi ima pravo da se ljuti, ali ne treba svoju ljutnju da ispoljava prema građanima Srpske. Oni su sami krivi za svoj rezultat - rekao je Radovan Kovačević portparol SNSD.

Cirkus u Sarajevu

- Porodica Izetbegović i njihovo ponašanje nikome ne ide na čast, istakao je Mastilović.

Dok smo pod pritiskom i dok od nas žele da naprave front, treba da funkcionišemo kao jedno, istakao je Antić.

Čedomir Antić i Dejan Mastilović istakli su da će ključnu razliku u rezultatima u BiH doneti glasači iz inostranstva.

Dodik smatra da će dobiti izbore, veliki pad Izetbegovića

- Ratna retorika je prisutna poslednjih 30 godina, a zvanični rezultati ne postoje - kaže dr Rajko Petrović i dodaje da se niko još nije oglasio, sem Dodika koji smatra da će te izbore dobiti.

00:57

Dr Rajko Petrović o prognozi rezultata na izborima BiH

Bakiru Izetbegoviću se sprema porez, iako je dobio vetar u leđa od islamske zajednice.

- Ovo je politička katastrofa za njega. On je imao snažnu podršku, jer se na njega gledalo kao na naslednika Alije Izetbegovića, a sama činjenica da neće dobiti većinsku podršku govori da će izgubiti - kaže dr Petrović.

- Ovo je sve račun bez krčmara, sigurno će mnogo glasova stići iz inostranstva. Da bi Milorad Dodik pobedio mora da dobije značajno više glasova od profesorke Trivić, ali bi glasovi iz dijaspore mogli da preokrenu izbore - kaže Čedomir Antić.

00:43

10.000 može da napravi razliku, a 1.200.000 glasača je van BiH!

Hercegovina je najmanje naseljena i ja nisam siguran da je Jelena Trivić tu pobedila, istakao je Mastilović.

Izbori BiH specijal
foto: Kurir televizija

- Nije jasna situacija i sa Dodikom, koji ima veliku podršku u Kraijini - kaže Mastilović.

Zapad kada ne može da se reši nekoga, napraviće igranku na izborima, kažu gosti Kurir televizije.

Neće se ništa značano promeniti ako Jelena Trivić dođe na vlast, istakao je Antić.

Izbori BiH specijal
foto: Kurir televizija

- Velike sile žele nestabilnost i unutrašnju sukob, a u ovom trenutku treba razmišljati o novoj taktici. Možda je vreme za koncentracionu vladu, gde bi bili oni koji žele da reše status Republike Srpske - kaže Antić.

Za predsednika Republike Srpske bori se 31 kandidat, a prognoze su takve da će utakmica biti najzanimljivija između Milorada Dodika ispred SNSD i Jelene Trivić predstavnice PDP

Kurir.rs/S.V./L.P.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track