04:21

DODIK DEFINITIVNO POBEDNIK Matić: Priča opozicije o krađi ne pije vodu GLIŠIĆ: NIKAKO NA ULICE! TREBA POZVATI PDP U VLADU

KURIR TELEVIZIJA

KO JE DOBIO IZBORE U RS? Matić: Priča opozicije o krađi ne pije vodu! Glišić: Nikako na ulice, TREBA POZVATI PDP U VLADU

Bosna i Hercegovina -

Dva dana nakon turbulentnih izbora u Bosni i Hercegovini još uvek se priča o rezultataima. Milorad Dodik je proglasio pobedu, a Jelena Trivić govori o krađi i traži ponavljanje izbora u Republici Srpskoj.

O ovoj temi u jutarnjem programu Kurir televizije govorio je Filip Matić, politikolog i asistent na univerzitetu u Istočnom Sarajevu i Vladan Glišić, advokat.

Matic
foto: Kurir televizija

- Izbori su protekli u najboljem redu i po standardnoj demokratskoj proceduri. Priča o krađi je pomalo sumnjiva. Jako je bitno podvući jednu stvar, a to je da su na svakom biračkom odboru bili prisutni svi predstavnici političkih stranaka u BiH. To znači da se u trenutku se moglo reagovati, a ne sutradan kada su se razišli sa biračkih mesta -rekao je Matić.

Vladan Glišić smatra da izlazak na ulične proteste na koje poziva Jelena Trivić nije dobro rešenje, jer bi se time narušila stabilnost Republike Srpske.

- Nije dobro da se izlazi na ulice, jer će to narušiti stabilnost koja je u ovom trenutku neophodna. To će zloupotrebiti razni Šmitovi i strani fatkori koji kao kobci kruže oko Republike Srpske i čekaju priliku da intervenišu. Nismo na Novom Zelandu, već smo u okruženju koje je prilično neprijateljsko, u regionu koji je prilično neprijateljski i na kontinentu koji je prilično neprijateljski - ocenio je Glišić i dodao da smatra da bi bilo dobro da se napravi konstruktuvna vlada u kojoj bi učestvovao i PDP:

Glišić
foto: Kurir televizija

- Moja poruka PDP-u jeste da su dobili mladu liderku i da svoj rezultat kapitalizuju tako što će biti konstruktivni. Ako žele da smene Dodika to će pre učiniti u institucijama, a ne rn ulici, jer rušenjem se može narušiti samo Republika Srpska, a ne Dodik - tvrdi Glišić.

Filip Matić je ocenio da je poraz Bakira Izetbegovića iznenađenje i da to verovatno znači politički kraj dinastije Izetbegović koja u kontinuitetu vlada u Bosni i Hercegovini već više od tri decenije, kao i da je Željko Komšić nelegitiman predstavnik hrvatskog glasačkog tela. On je komentarisao i visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita:

- Kristijan Šmit je opšta katastrofa. On može u 21. veku u zemlji koja ima svoj pravni poredak da rad šta god i kad god mu je volja i da menja zakon kako on želi - zaključio je Matić.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track