ZORAN MILANOVIĆ: Ponovni izbor Željka Komšića fijasko i sramota za Hrvatsku
Foto: EPA / Martial Trezzini

regovanje na rezultate izbora

ZORAN MILANOVIĆ: Ponovni izbor Željka Komšića fijasko i sramota za Hrvatsku

Bosna i Hercegovina -

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas da je ponovni izbor Željka Komšića u Predsedništvo BiH "fijasko i sramota" za Hrvatsku i "spomenik hrvatske pasivnosti, traljavosti i kukavičluka", dok je odluka visokog predstavnika o izmeni Izbornog zakona BIH "jedno veliko ništa".

Hina prenosi da je Milanović rekao da je izbor Komšića "katastrofa" za hrvatsku spoljnu politiku. "To je istina. Hrvatska je ovo mogla rešiti delovanjem prije svega vlade, (premijera Andreja) Plenkovića lično", dodao je on.

Milanović je odluku visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita iz izborne noći izmedju nedelje i ponedeljka, kada je izmenio Izborni zakon u korist Hrvata, nazvao "velikim, drskim, bezobraznim ništa", dodajući da je "Hrvatima smrtna kazna izmenjena u doživotnu robiju".

"On je to pripremao danima i poslednjeg dana doneo nekakvu odluku kojom je, kao, spasao Hrvate", i "još je u ponoć valjda zvao Plenkovića da mu kaže 'vidite šta ja radim za vas'", rekao je Milanović.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH u nedelju uveče je nenajavljeno izmenio Izborni zakon u delu koji odnosi na ustrojstvo i funkcionisanje Doma naroda parlamenta Federacije BiH i način donošenja odluka, koje idu u korist Hrvata.

Milanović je naglasio da HDZ ima određenog razloga za zadovoljstvo izborima u BIH jer nisu loše prošli u županijama gde su Hrvati većina, ali je dodao da "HDZ nije jednako hrvatski narod".

Upitan o izjavi ministra spoljnih poslova Hrvatske, Gordana Grlića Radmana, da je i on, Milanović, "zaslužan" za ponovni izbor Komšića, Milanović ga je nazvao "mediokritetom" koga je Plenković prepoznao kao nekoga ko mu neće smetati na mestu šefa diplomatije.

Grlić Radman rekao je u ponedeljak rekao da je intervencija Šmita u Izborni zakon uspeh hrvatske vlade, a izbor Željka Komšića mrlja u odnosima dveju zemalja.

Rekao je i da je Komšić "dobio nekoliko desetina hiljada glasova zahvaljujući" retorici predsednika Zorana Milanovića koji je svojim delovanjem "zbunjivao visokog predstavnika, ali i sve aktere u BiH" i svojim izjavama verovatno doprineo "radikalizaciji političke scene" u BIH.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track