Najnovije vesti

SARAJEVO I KIJEV POSTALI GRADOVI POBRATIMI: Sporazum o prijateljskim odnosima potpisali Benjamina Karić i Vitalij Kličko!
Foto: Michael Runkel / robertharding / Profimedia, Zoonar GmbH / Alamy / Alamy / Profimedia

Potpis stavljen u briselu

SARAJEVO I KIJEV POSTALI GRADOVI POBRATIMI: Sporazum o prijateljskim odnosima potpisali Benjamina Karić i Vitalij Kličko!

Bosna i Hercegovina

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić (SDP) i gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko danas u Briselu potpisali su Sporazum o uspostavljanju prijateljskih odnosa između dva glavna grada.

Sporazum je potpisan u Briselu tokom održavanja Kijevskog investicionog foruma na kojem učestvuje i gradonačelnica Karić. Forum se održava u belgijskoj prestolnici zbog agresije Rusije na Ukrajinu, a Karić prisustvuje na poziv Klička. Sporazum sadrži šest članova kojim se definišu odnosi između Sarajeva i Kijeva.

U članu 1 je navedeno da zastupaju evropske vrednosti demokratije, slobode i vladavine prava te da su posvećeni pravima i principima međunarodnog prava te promociji mirnog suživota u Evropi.

U članu 2 je navedeno da shodno zakonima svake opšine i države, na principima ravnopravnosti i uzajamne koristi uspostavljaju prijateljske odnose i jačaju saradnju u različitim oblastima.

U članu 3 je navedeno da su se shodno principima ravnopravnosti i reciprociteta dogovorili da će ojačati saradnju i razmjenu iskustava u oblastima uređenja javnih prostora, infrastrukturnih projekata, novih tehnologija, nauke, kulture, turizma i u drugim oblastima kako bi se podržao prosperitet i razvoj oba grada.

U članu 4 je navedeno da će oba grada nastojati da pružaju međusobnu podršku u kriznim situacijama pružanjem humanitarne pomoći, političke i ekonomske podrške.

U članu 5 je navedeno da su saglasni da će uredi za međunarodne odnose oba grada delovati kao objedinjujuća veza, održavati redovne kontakte, zajedničke projekte i aktivnosti u navedenim oblastima.

U članu 6 je navedeno da ovaj sporazum ne utiče na međunarodne odnose ni Sarajeva, ni Kijeva te da ne daje posebne ili privilegovane pravne statuse niti jednoj strani.

Prema rečima Karić, Kijevskom investicionom forumu prisustvovali su gradonačelnici Pariza, Rima, Brisela i Helsinkija. Poručila je da su učesnici "ujedinjeni u razumevanju, solidarnosti i vjeri da će Kijev sa prijateljima iz cijelog sveta biti pobednik u ovom ratu".

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja