PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA UBISTVO NAČELNIKA POLICIJE RADENKA BAŠIĆA: Osumnjičeni se terete za organizovani kriminal
Foto: Printscreen/FACE HD TV, Printscreen YouTube

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA UBISTVO NAČELNIKA POLICIJE RADENKA BAŠIĆA: Osumnjičeni se terete za organizovani kriminal

Bosna i Hercegovina -

Protiv Dalibora Railića zvanog Dugi iz Prijedora i još sedam osoba podignuta je optužnica zbog niza teških krivičnih dela, među kojima je i ubistvo načelnika krim policije PU Prijedor Radenka Bašića.

Srpskainfo je ekskluzivno najavila podizanje ove optužnice u prvim danima decembra.

U Tužilaštvu BiH su rekli da su u okviru predmeta obuhvaćeni dokazi iz „Skaj“ i „Anom“ aplikacija, a optuženi se terete za organizovani kriminal povezan sa više teških krivičnih dela počinjenih u periodu od 2020. do 2022. godine.

Osim Railića, optuženi su i Aleksandar Mijatović, Igor Repajić, Haris Gredlj, Mirjana Vujović, Željko Simić, Aleksandar Ivković i Goran Gvozden.

U optužnici se navodi da su optuženi, nakon prethodnog međusobnog dogovora korištenjem kriptovanih aplikacija, krijumčarili opojnu drogu kokain i marihuana u više navrata, koju su krijumčarili, transportovali, skrivali i dalje plasirali na ilegalnom narko-tržištu u BiH i inostranstvu. Nadalje, optuženi Railić se tereti da je velike iznose novca, koje je nezakonito stekao činjenjem krivičnih dela narko-kriminala, koristio za kupovinu stanova, nekretnina, skupocjenih vozila, kao i držao na bankovnim računima, te je od Suda BiH zatraženo i izvršeno blokiranje imovine optuženog, a tokom postupka tražiće se oduzimanje nezakonito stečene imovine, piše Srpskainfo.

– Optuženi Railić, Miljatović i Repajić, terete se da su, nakon što je optuženi Railić organizovao skupinu ljudi, sa ciljem ubistva načelnika krim-policije Prijedor, Radenka Bašića, a radi sprečavanja istraga za organizovani kriminal i krijumčarenje opojnih droga, pristupili organizovanoj grupi u okviru koje je optuženi Miljatović 21. marta, ubio Bašića, upotrebom vatrenog oružja, na javnom mestu u ranim jutarnjim satima, koje je zbog surovosti izvršenja, kao i činjenice ubistva policijskog službenika, teško narušilo sigurnosnu situaciju u Prijedoru i čitavoj Bosni i Hercegovini – navodi se u optužnici.

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 76 svedoka, četiri stručna veštaka iz različitih oblasti, kao i prilaganjem više stotina dokaza, među kojima i dokazi iz „Skaj“ i „Anom“ aplikacija, dobijeni u međunarodnoj pravnoj pomoći i međunarodnom razmenom dokaza od partnerskih institucija zemalja EU i svijeta.

Optužnica će tokom dana biti prosleđena Sudu BiH na potvrđivanje.

(Kurir.rs/Srpskainfo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track