KATASTROFU SPREČITI NA VREME: EU izradila projekat za oporavak i zaštitu BiH od poplava!
Foto: Print Screen

Pomoć poplavljenima

KATASTROFU SPREČITI NA VREME: EU izradila projekat za oporavak i zaštitu BiH od poplava!

Bosna i Hercegovina -
SARAJEVPO - EU Program za oporavak od poplava predstavio je 8.decembra studiju o proceni rizika od poplava i klizišta za stambeni sektor u Bosni i Hercegovini

Ovo je prva procena rizika od višestrukih opasnosti izrađena u zemlji koja pruža informacije svim nivoima vlasti i daje im mogućnost da razviju dalje politike za smanenje rizika od katastrofa te donose odluke. Studija zaključuje da je usklađivanje zakona i provođenje konkretnih mera neophodno za sprečavanje budućih poplava i klizišta.

Studija izdvaja 28 opština koje su izložene najvećem riziku od poplava i klizišta i ukazuje na to da 260 hiljada ludi živi u područjima koja su izložena veoma visokom riziku od poplava, dok 284 hiljade ljudi živi u područjima koja su izložena veoma visokom riziku od klizišta. Iznos šteta koje bi mogle biti prouzrokovane poplavama i klizištima u ovim područjima procjenjuje se na 7,8 milijardi KM.

Foto Printscreen youtube
Foto Printscreen youtube

„Možda nismo u mogućnosti da sprečimo vremenske nepogode, ali možemo znatno da smanjimo njihove potencijalne posledice. Sprečavanje poplava i upravljanje rizicima je ključni izazov za vlasti u BiH i Evropska unije ća nastaviti da bude njihov partner u tom pogledu i da im pruža podršku. Evropska unija je u sklopu fondova IPA 2014 namenila značajna dodatna sredstva za Bosnu i Hercegovinu u iznosu od 41 milion evra koja će biti usmerena na dalji opravak od poplava i upravljanje rizikom od poplava," rekao je šef sektora za saradnju pri Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Melvin Asin.

Studija navodi da prioriteti za sve nivoe vlasti u Bosni i Hercegovini uključuju razvijanje sistema za rano upozoravanje, izradu planova za slučajeve poplava i propisa o korišćenju zemljišta, izgradnju uzvišenja i protivpoplavnih zidova, kao i usklađivanje i provođenje zakona o prostornom uređenju i izgradnji i o geološkim istraživanjima u Federaciji Bosne i Hercegovine, Republici Srpskoj i Brčko distriktu čime bi se dodatno smanjio rizik od pojave klizišta u budućnosti.

Foto Printscreen youtube
Foto Printscreen youtube

Korak koji će pratiti izradu studije je izrada detaljnije analize za područja sa veoma visokim stepenom rizika od poplava i klizišta. Pilot projekti će stoga biti provedeni u opštinama Doboj i Tuzla koje su kao takve identifikovane kroz analizu izloženosti većem broju rizika i kroz socio-ekonomsku analizu .

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track