VIŠE OD POLOVINE GRAĐANA U BIH NE ZNA NIJEDAN STRANI JEZIK: Objavljena nova lista, evo kako stoje Srbi
Foto: Shutterstock

VIŠE OD POLOVINE GRAĐANA U BIH NE ZNA NIJEDAN STRANI JEZIK: Objavljena nova lista, evo kako stoje Srbi

Bosna i Hercegovina -

Čak 60 odsto Bosanaca i Hercegovaca ne poznaje makar jedan strani jezik, podaci su koje je na Tviteru objavio nemački demograf i geograf Sajmon Kojstenmaher.

Prema podacima koje je sproveo portal Landgajst, samo 20 odsto Srba ne zna neki jezik, dok se kod Hrvata taj broj kreće oko 26 odsto.

Apsolutni šampioni liste naroda koji ne znaju barem jedan strani jezik su Turci. Sudeći prema ovim podacima, čak 78 odsto njih ne poznaje neki strani jezik. U ovo su mogli da se uvere svi oni koji su boravili u ovoj zemlji i pokušali sa nekim prolaznikom ili prodavačem na tezgi da komuniciraju na engleskom jeziku.

Odmah iza njih su Britanci. Njih 65 odsto ne govori neki strani jezik, što je i razumljivo s obzirom da se engleski smatra zvaničnim jezikom sveta. Zatim su na trećem mestu Rumuni sa 64 procenta, nakon čega sede stanovnici Bosne i Hercegovine.

Nemački demograf je pored pomenute mape postavio i jedno vrlo zanimljivo retoričko pitanje koje glasi:

"Možemo li tvrditi da će nacije s visokim stopama verovatnije glasati za nacionalističke ideologije, a ne za velike globalne ideologije otvorenog uma?", upitao se.

Samo tri odsto Šveđana ne zna makar jedan strani jezik, po čemu im nema ravnih na Starom kontitentu. Iza njih slede Danci, Latvijci i Litvanci sa četiri odsto građana koji pored maternjeg, ne poznaju makar još jedan jezik.

(Kurir.rs/Index)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track