PACIJENTI ZARAŽENI POSLE OPERACIJE KATARAKTE: Nepoznat uzrok infekcije, a evo šta kažu iz bolnice i kakve su posledice po vid
Foto: EPA/ETIENNE LAURENT

Bolnica "Srbija"

PACIJENTI ZARAŽENI POSLE OPERACIJE KATARAKTE: Nepoznat uzrok infekcije, a evo šta kažu iz bolnice i kakve su posledice po vid

Bosna i Hercegovina -

Javnost i dalje ne zna šta je uzrok infekcije pacijenata u bolnici "Srbija" u Istočnom Sarajevu koji su zaraženi posle operacije katarakte prošle sedmice.

Direktor bolnice Nebojša Šešlija juče je potvrdio da su pacijenti zaraženi i najavio da će Komisija za interhospitalne infekcije da saopšti rezultate analize briseva koji su uzeti iz operacione sale kako bi se znao uzrok infekcije.

Podsećamo, Šešlija je juče rekao da je 14 pacijenata pre sedam dana dobilo infekciju unutrašnjosti očne jabučice, ističući kako je najvažnije da su svi pacijenti dobro odreagovali na terapiju koja im je data u bolnici.

– Nijedan pacijent neće imati poteškoća s vidom zbog te infekcije niti će biti bilo kakvih komplikacija – tvrdi Šešlija koji je naveo da nijedan pacijent nije prebačen u drugu zdravstvenu ustanovu.

– Uzeti su brisevi sa svih površina i iz svih rastvora koji su se koristili u operacionoj sali. Dok oni ne kažu šta je uzrok, ne mogu da govorim ništa više odo ovoga. Analiza briseva je proces koji u mikrobiologiji traje dva dana i čim budemo imali informacije, mi ćemo obavestiti i javnost – ističe Šešlija.

Upala unutrašnjosti očne jabučice stručno se naziva Endoftalmitis. Stručnjaci kažu da unutrašnja infekcija oka može nastati na dva načina. Prvi je kada mikroorganizmi uđu u oko iz spoljašnje sredine prilikom operacija oka ili prilikom povreda oka ili širenjem infekcije sa površine u unutrašnjost oka. Drugi način infekcije je kada dolazi u oko putem krvi i obično se javlja kod imunološki jako oslabljenih organizama.

Kurir.rs/Srpskainfo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track