MORA DA NESTANE, JA ĆU GA ISEĆI NA KOMADE I POJESTI MU SRCE: Užasavajući detalji suđenja ubicama dvojice policajaca iz Sarajeva
Foto: Printscreen YouTube

nastavljeno ispitivanje svedoka

MORA DA NESTANE, JA ĆU GA ISEĆI NA KOMADE I POJESTI MU SRCE: Užasavajući detalji suđenja ubicama dvojice policajaca iz Sarajeva

Bosna i Hercegovina -

U Kantonalnom sudu Sarajevo danas je održano ročište u predmetu "Sava Marinković i drugi" za trojicu osumnjičenih za ubistvo policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.

Prvooptuženi u ovom predmetu je Sava Marinković, drugooptuženi Aleksandar Macan i trećeoptuženi Marko Trifković i terete se za krivična dela „ubistvo” i „teška krađa”.

Ubistvo policajaca, Sarajevo, Davor Vujinović i Adis Šehović, Policija Bih
foto: Youtube Screeshot/Al Jazeera

Današnjim glavnim pretresom nastavljeno je prošlosedmično svedočenje svedoka Tužilaštva Kantona Sarajevo Admira Šalake, uposlenika MUP-a KS.

Šalaka je bio i dio istražnog tima koji je formiran specijalno za rasvetljavanje ubistva sarajevskih policajaca, čiji je zadatak, između ostalog, bio da analizira prepisku dobijenu pomoću Sky aplikacije – da ih analizira i poveže sa komisijom iz krivična dela.

Svedočio je i o trasi automobila koji je korišćen u noći ubistva policajaca, 26. oktobra 2018. godine. Isti signal mobilnog uređaja, tzv „kripta“, pronađena je 19. oktobra 2018. godine u Grudama kod Miroslava Čepe i 19. novembra 2018. godine na istoj adresi.

Čepo je kasnije svedočio da su 19. oktobra 2018. kod njega bili Marinković, Trifković i treća osoba koju tada nije poznavao i koju su oslovljavali sa „Mačan, Mačak“. Svedočio je da je Trifković bio kod njega mesec dana kasnije.

Nakon Šalake, pred sudom je svjedočio Edin Grabovica, također policajac MUP-a KS i član specijalnog istražnog tima. Timu se pridružio u februaru 2019. godine – kada je formiran – i njegov zadatak je, između ostalog, bio da identifikuje vozilo koje je korišćeno na dan ubistva, rutu kretanja izvršioca ubistva i, na kraju, da rasvetli ubistvo sarajevskih policajaca.

Ubistvo policajaca, Sarajevo, Davor Vujinović i Adis Šehović, Policija Bih
foto: Youtube Screeshot/Al Jazeera

Treći svedok Tužilaštva KS danas je bio Miroslav Plakalović, policajac PU Novi Grad Sarajevo, kolega ubijenih policajaca.

Plakalović je na samom početku svedočenja rekao da mu je dan kada su ubijeni Adis i Davor bio najteži dan u životu, a možda i jedan od najtežih dana u službi.

Odmah nakon vesti o ubistvu, Plakalović je zajedno sa kolegama izašao na lice mesta, a njegov zadatak je bio da utvrdi rutu kretanja izvršioca nakon ubistva. U razgovoru sa očevicima i stanovnicima u krugu zgrada u kojima se dogodilo ubistvo, saznao je da se na licu mesta nalaze tri osobe, od kojih je jedna krupne građe i specifičnog hoda.

Policajac Plakalović isključen je iz istrage zbog sopstvene bezbednosti

Plakalović je bio deo istražnog tima, u kojem su bili Šakala, kao i sjedoci koji su svjedočili na prethodnim ročištima, od septembra 2019. do novembra 2021. godine.

Postupajući tužioci Tužilaštva KS isključili su ga iz ovog predmeta zbog bezbednosti, a danas je to detaljnije obrazložio Plakalović.

Naime, 2003. godine Plakaloviću je bombardovan privatni automobil, a podaci prikupljeni pomoću Sky aplikacije ponovo su skrenuli pažnju na taj nemili događaj.

U jednoj prepisci Aleksandra Nikolića (koji se već pominje u komunikaciji Skaj relevantnoj za ovaj slučaj) i Srećka Trifkovića (koji je svojevremeno bio osumnjičen za ubistvo sarajevskih policajaca), Trifković kaže: „Da li poznajete Drota Plakalovića? To je onaj što mu je Đorđe Ždralić zapalio auto“.

U sledećoj Skaj komunikaciji koju opisuje Plakalović, analizirana je prepiska Aleksandra Macana i Miloša Božovića, u kojoj Macan u jednoj poruci piše Božoviću aludirajući na Plakalovića: „Mora da nestane. Moramo ga iseći na komade. Ja ću mu pojesti srce".

Ubistvo policajaca, Sarajevo, Davor Vujinović i Adis Šehović, Policija Bih
foto: Youtube Screeshot/Al Jazeera

Iz tog razloga, Tužilaštvo KS je Plakalovića isključilo iz istražnog tima.

Nakon Plakalovićevog svedočenja i postavljenih pitanja tužilaca Tužilaštva KS, usedila su pitanja odbrane i optuženih.

Na pitanje Marinkovića da li je, prema rečima svedoka na mestu ubistva, jedan od trojice krupne građe, aludirao na njega, Plakalović je odgovorio: „Mislim da ste to bili vi”.

Tada je advokat drugooptuženog Duško Tomić najavio da će njegov branjenik iskoristiti priliku da se izvini Plakaloviću zbog prethodno navedenih poruka, uz napomenu da nije reč o planu ubistva.

Zbog toga se Macan pred sudskim većem i lično Plakaloviću izvinio za poruku koju je prikazala aplikacija Skaj, rekavši da nije bilo planiranja ubistva.

Sudija Igor Todorović zakazao je sledeće ročište za 4. april sa početkom u 09.30 časova.

(Kurir.rs/Klix.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track