ARAPI HRLE U BOSNU: Najviše kupuju kuće Srba iz okoline Sarajeva
Foto: Reuters

Cveta tržište

ARAPI HRLE U BOSNU: Najviše kupuju kuće Srba iz okoline Sarajeva

Bosna i Hercegovina -
Arapski kupci nekretnina u BiH spremni dobro da plate za objekte jer tvrde da se dobro osećaju u toj zemlji

SARAJEVO - Turističke zajednice i druge nadležne službe u Bosni i Hercegovini, posebno u Sarajevu, tokom ove godine će, po svemu sudeći, zabeležiti značajan rast broja posetilaca iz arapskih zemalja, među kojima ima i zainteresovani za kupovinu nekretnina, navodi "Dojče vele".

Upravo u Sarajevu je uočljivo sve veće prisustvo Arapa od kojih su neki oduševljeni gradom i uopšte čitavom državom, pa bi i da "odreše kesu" da bi kupili kuću u BiH. Drugi su "na proputovanju" ili "na odmoru", poručuju da "vole BiH" i da im je tu "dobro", ali ima i onih koji nisu zadovoljni boravkom u toj zemlji.

U BiH uglavnom su Arapi iz Persijskog zaliva, neki su u braku sa državljanima BiH, a jedan od sagovornika radija navodi da misli da ih 90 procenata u BiH dolazi "zbog lepe prirode i čistog vazduha". Među onima koji ne dele oduševljenost Bosnom i Hercegovinom je i Husein Al Masadi iz Abu Dabija koji kaže da poznaje mnogo Arapa iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koji su zainteresovani za kupovinu kuća u BiH, ali da im on neće preporučiti dolazak u tu zemlju. Ne dopada mu se, recimo, ponašanje taksista, pojedinih građana, pa svedoči da su njemu i supruzi u restoranima dobacivali, vređali ih, pitali ih šta će u Sarajevu...

Uprkos svemu, ima ih dosta zainteresovanih za kupovinu nekretnina u BiH, posebno u blizini Sarajeva i očito je da su spremni da izdvoje dosta novca. Mnoge kuće i vikendice u Sarajevu već su u njihovom vlasništvu, a prema podacima agencija za nekretnine, Arapi uglavnom kupuju objekte i imanja u okolini grada, pretežno u vlasništvu Srba.

Osnivac Demokratske inicijative sarajevskih Srba Jovo Janjić kaže da Arapi kuće kupuju preko specijalizovanih agencija i istuče za DW da u celom tom procesu nema nikakve prisile i da Srbi koji prodaju svoja imanja i objekte Arape doživljavaju "veoma pozitivno".

"Na kraju, manje je važno kome prodajete kuću ili stan, naš svet nema toliko novca. Mnogi Srbi, ali ne samo oni, već godinama bezuspešno pokušavaju da prodaju svoje kuće, vikendice ili imanja. Sada su došli Arapi koji imaju novca i to je spas za one koji žele da prodaju imovinu", objašnjava Janjić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track