ARAPSKI SVE PRISUTNIJI U SARAJEVU: NA Ilidži preovladalo arapsko pismo
Foto: Printscreen Glas Srpske

U javnoj upotrebi

ARAPSKI SVE PRISUTNIJI U SARAJEVU: NA Ilidži preovladalo arapsko pismo

Bosna i Hercegovina -

SARAJEVO - Zbog povećanog prisustva osoba arapskog porekla koje žive u sarajevskoj opštini Ilidža, arapski jezik postao je skoro jednako zastupljen sa jezicima konstitutivnih naroda na izlozima prodavnica, kafića i agencija koje se tu nalaze.

Bosna i Hercegovine poslednjih godina postala je jedna od najatraktivnijih destinacija za državljane arapskih zemalja koji u BiH borave privremeno ili stalno.Uprkos tome što, prema statistici, nemaju značajan udeo u BiH, od 2011. godine primetan je sve veći broj turista koji dolaze iz arapskih zemalja, bar kada je reč o Sarajevu i okolini.

Jedna od najatraktivnijih destinacija za Arape je sarajevska Ilidža gde veliki broj kupuje vikendice i kuće u koje planiraju dolaziti tokom godišnjih odmora, ali i u njima živeti.Povećan broj arapskih državljana na Ilidži uticao je i na norme poslovanja ugostiteljskih i drugih objekata na Ilidži. pa je većina natpisa, uputstava i naziva na izlozima poslovnih objekata napisana na arapskom jeziku.

Od ranije je poznato da Arapi kupuju većinom ogromne komplekse uglavnom u Hadžićima, Trnovu, na Ilidži, ali i u Republici Srpskoj. Posebno interesovanje vlada za nekretnine oko Bijeljine, po Semberiji i oko Rogatice.Pitanje boravka arapskih državljana u BiH ponovo je aktuelizirano nakon što je Služba za poslove sa strancima u Bosni i Hercegovini saopštila da svakodnevno aprovodi akcije i provere legalnosti prodaje i kupovine zemljišta i nekretnina u BiH arapskim državljanima.

Prema važećim zakonima u BiH arapskim državljanima nije omogućeno sticanje vlasništva u našoj zemlji zbog nepostojanja reciprociteta za sticanju prava vlasništva na nekretninama u Bosni i Hercegovini.To znači da zakoni BiH ne dozvoljavaju prodaja nekretnina stranim državljanima osim u slučajevima kada BiH ima potpisane posebne bilateralne sporazume sa drugim zemljama koji regulišu ovu oblast.Ipak arapski državljani masovno koriste "rupe u zakonima" s obzirom na to da osnivaju firme preko kojih kupuju nekretnine.

Zakonodavstvo BiH ne sprečava strane državljane da u BiH osnivaju firme koje u svom vlasništvu mogu imati nekretnine, prenosi klix.ba.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track