ARHEOLOG: Ovo je dokaz da je Bosna kolevka evropske civilizacije
Foto: Facebook/Semir Osmanagić

Misteriozne lopte

ARHEOLOG: Ovo je dokaz da je Bosna kolevka evropske civilizacije

Bosna i Hercegovina -

Kontroverzni arheolog Semir Osmanagić koji je nedavno pronašao neobičnu stenu oblika savršene lopte u šumi u blizini Zavidovića, veruje da je to najstarija skulptura napravljena ljudskom rukom tvrdi da je to dokaz da je najstarija evropska civilizacija bila poreklom iz Bosne.

Iako bi lopta jednostavno mogla biti delo prirode Osmanagić, poznat po "otkriću" bosanskih piramida, kaže da je sfera dokaz nekadašnjeg postojanja neke izgubljene civilizacije koja se služila naprednim tehnologijama pre više od 1.500 godina.

Screen-shot from video titled, "Trek to Stone Spheres Park in Zavidovici, Bosnia, June 21, 2015"...

Posted by Semir Osmanagić on четвртак 7. април 2016.

Arheolog je kamenu loptu pronašao u šumi u mestu Podubravlje, a o njegovom otkriću pisao je i britanski Dejli Mejl.

Osmanagić je siguran u svoja otkrića i tvrdi da će jednom, kada završi svoje istraživanje, svet imati dokaze da je u Bosni i Hercegovini u davnoj prošlosti postojala piramida viša i od Velike piramide u Gizi i da će to biti najveće arheološko otkriće još od pronalaska Tutankamonove grobnice.

Arheolog, poznat i kao “bosanski Indijana Džouns”, živi u Ostinu u Teksasu i putuje svetom istražujući drevne lokalitete.

Kaže da je novootkrivena kamena lopta “najteža koju je čovek napravio u istoriji”. Inače, lopta je prečnika između 1,2 i 1,5 metara.

(B92/Dejli Mejl)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track