BANJALUČKI BISKUP: Dođite ovde da vidite šta je Blajburg
Foto: Anadolija

Držao misu stradalim ustašama

BANJALUČKI BISKUP: Dođite ovde da vidite šta je Blajburg

Bosna i Hercegovina -

Banjalučki biskup Franjo Komarica uporedio je stradanje na Blajburgu s događajima u Banjaluci tokom proteklog rata u Bosni i Hercegovini.

Verujem da oni koji ne znaju mnogo o Blajburgu mogu iz neznanja da govore nešto negativno, treba svi da se trudimo da upoznamo što više istinu, rekao je Franjo Komarica, banjalučki biskup.

Odgovarajući na pitanja novinara o osudama koje su se mogle čuti u javnosti zbog njegovog odlaska u Blajburg, Komarica je istakao i da je želeo da poruči da ne treba ići u Blajburg, jer "mi smo ovde Blajburg".

"Ljudi, šta vi govorite ovde, dođite u Banjaluku pa vidite tamo Blajburg, gde su Banjalučani, zašto su oni pobijeni zašto je njima oduzeto pravo na legitimaciju, na svoj identitet. Gde su Banjalučani? Nemaju pravo na svoje rodno mesto, to je Blajburg za mene. Ne dajem pardona nikome. Onaj ko osuđuje pokazuje svoje pravo lice, trebamo skinuti te maske, previše dugo nosimo te maske, necivilizovane nehumane maske", rekao je Komarica.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Predsednik Hrvatskog sabora Željko Rajner rekao je da je "suštinska stvar pomirenja i suživota - istina. Bez istine nema ni pomirenja, jer pomirenja nema u tome da živimo u laži".

Franjo Komarica i Željko Rajner, Foto: Anadolija
Franjo Komarica i Željko Rajner, Foto: Anadolija

INCIDENT U BANJALUCI: Rajner demonstrativno izašao jer nije bilo hrvatske zastave

"Pogotovo kad se radi o stvarima koje su prošlost od pre 70 ili 75 godina, pogotovo kada se radi o stvarima koje su istorijski jasne, dokazane, onda ja ne vidim nijedan razlog zbog čega se žrtve ne bi mogle ili smele dostojanstveno komemorisati", rekao je Rajner i dodao da žrtve nemaju ideologije, nevine žrtve su nevine žrtve i nisu nevine žrtve jedne strane vrednije ili manje vredne od nevino ubijenih ili nevinih žrtava druge strane.

Slučaj Blajburg odnosi se na događaj koji se desio krajem Drugog svetskog rata tokom maja 1945, kada je na desetine hiljada vojnika povezanih sa snagama Osovine, koji su bežali iz Jugoslavije nakon kraha Hitlerovog režima, bilo ponovo vraćeno u zemlju i likvidirano u znak odmazde zbog stravičnih zločina u ime ustaškog i nacističkog režima.

(Anadolija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track