BEČ GLAVNO GNEZDO DŽIHADISTA IZ BIH: Svi koji su krenuli u Siriju prošli su obuku u Austriji!

Bosanski eksperti upozoravaju

BEČ GLAVNO GNEZDO DŽIHADISTA IZ BIH: Svi koji su krenuli u Siriju prošli su obuku u Austriji!

Bosna i Hercegovina -
BEČ - Beč je jedna vrsta prestonice džihadizma u Evropi, upozoravaju danas eksperti Fakulteta za kriminologiju Univerziteta u Sarajevu.

"Glavni grad Austrije je centar radikalizacije unutar EU. Oni koji su iz Bosne i Hercegovine pošli u Siriju su svi indoktrinirani u Beču i Austriji", istakao je kriminolog Goran Kovačević u izjavi austrijskoj televiziji Servus TV.

Bosna bi, kako konstatuje austrijska televizija, uskoro mogla ponovo upasti u "haosi i nasilje", pošto etničke, verske i političke tenzije rastu iz dana u dan. Ukoliko bi radikalni islam dalje jačao "bure baruta" bi moglo brzo eksplodirati, ističe ova televizija, podsećajući da se više stotine Bosanaca prikljuČilo Islamskoj državi na Bliskom istoku i vraćaju se i Evropu spremni za borbu.

S tim u vezi ukazuje se na sela, samo par kilometara od hrvatske, a time i granice EU, u kojima se vijore zastave Islamske države.

Gornja Maoča (Foto: Fonet)
Gornja Maoča (Foto: Fonet)

Novinari su obišli mesto Gornja Maoča, u kojem, kako je rečeno u prilogu, nisu pronađeni samo tragovi koji vode ka Siriji i Iraku, već i oni koji vode ka Austriji.

Bosanski analitičar Srećko Latal je naglasio da Bosna i Hercegovina neće postati džihadistička država sve dok se bude sprečavao raspad te države.

"Bosanski muslimani su orijentisani prema zapadu, sve dok zapad bude garantovao teritorijalni i pravni integritet zemlje", naglasio je Latal.

Dve decenije posle rata je, prema njegovim rečima, Bosna i Hercegovina danas pred odlučujućom prekretnicom.

Etničke tenzije rastu jer su podsticane od strane političara, a EU se sve više marginalizuje, dok zemlje poput Rusije i Turske pokušavaju da povećaju svoj uticaj, objasnio je Latal.

"EU gubi PR utakmicu", upozorava Latal.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track