BIH NA CRNOJ LISTI EU ZBOG PRANJA PARA: Ugroženo poslovanje banaka i klijenata!

Problemi već počeli

BIH NA CRNOJ LISTI EU ZBOG PRANJA PARA: Ugroženo poslovanje banaka i klijenata!

Bosna i Hercegovina -

SARAJEVO - Bosna i Hercegovina je Uredbom objavljenom u Službenom listu Evropske Unije okarakterisana kao zemlja sa strateškim nedostacima u delu sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma, koja predstavlja znatnu pretnju finansijskom sistemu Unije, rečeno je na sednici Udruženja banaka BiH.

Na sednici je razgovarano o posledicama koje trpi bankarski sektor zbog višegodišnjeg odlaganja Sarajeva da donese mere i aktivnosti za uvođenje standarda za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma na koje se BiH obavezala (Akcioni plan FATF).

"Ovo praktično znači da je BiH stavljena na 'crnu listu' Evropske Unije čime je ugroženo poslovanje bankama i klijentima bez obzira da li se radi o fizičkim ili pravnim licima", navodi se saopštenju Udruženja banaka BiH.

Iz Udruženja kažu da su problemi u praksi već vidljivi i navode da jedan broj ino-banaka svakodnevno odbija izvršenje transakcija koje su inicirane od banaka iz BiH. Pored toga, neke banke u inostranstvu otkazuju bankama u BiH poslovnu saradnju ili samoinicijativno vrše gašenje njihovih računa.

Takođe, ino-banke koje vrše platne transakcije od i prema BiH taj proces usporavaju, otežavaju i značajno poskupljuju sa ciljem otkaza poslovne saradnje, tvrde iz Udruženja banka BiH. U informaciji se dodaje da se postojeće investicije u BiH iz EU stavljaju pod poseban režim, da je time priliv kapitala iz EU usporen ili onemogućen, kao i da su finansijske transakcije diplomatskih i privrednih predstavništava BiH u EU usporene ili onemogućene.

Sa sastanka su pozvane nadležne institucije u BiH da ovom problemu posvete dužnu pažnju i što hitnije pokrenu aktivnosti koje će zaustaviti dalje negativne procese za bankarski sektor, klijente i ukupne ekonomske tokove u zemlji.

( Klix.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja