BISKUP KOMARICA: Nisam hteo da uvredim Srbe
Foto: Anadolija

Poredio Banjaluku i Blajburg

BISKUP KOMARICA: Nisam hteo da uvredim Srbe

Bosna i Hercegovina -

Biskup banjalučki Franjo Komarica saopštio je da mu nije bila namera da povredi niti svoje cenjene sugrađane Srbe, niti žrtve srpskog naroda iz vremena Drugog svetskog rata, niti iz ovoga zadnjeg rata, kao ni ikoga od svih živih koji su pogođeni ratnim stradanjem najrođenijih i bližnjih.

Komarica kaže da je njegovo metaforičko poređenje rodnog grada Banjaluke s Blajburgom upućeno isključivo sadašnjim političarima – i u Hrvatskoj, i u RS, i u celoj BiH – da konačno odlučnije zajednički počnu da ispravljaju tešku i dalekosežnu nepravdu mnogim sugrađanima, sunarodnicima i savremenicima, koja se njima čini već dva i po veka."Za to veliku odgovornost nose brojni, još živi političari iz ratnih i posleratnih godina", naveo je Komarica, prevozi Avaz.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Povodom reakcija političara i drugih javnih ličnosti u RS i u okruženju na njegovo poređenje Banjaluke s Blajburgom, u izjavi novinarima 17. maja, prilikom posete visoke delegacije Hrvatskog sabora sedištu Banjalučke biskupije, a koju je dao na pitanje jednog od novinara 'Zašto sam išao u Blajburg, jer mi se to zamera?", u saopštenju dodatno kaže da odgovorom nikako nije mogao ni slutiti da će njegove reči, koje je tada izgovorio, izazvati takve reakcije.

"Nikada nisam rekao niti ću reći da je srpski narod iskorenio svoje susede iz njihovog rodnog mesta, nego da su to učinili oni pojedinci koji su u svojim rukama tokom rata i posle rata imali vlast i mogli da primenjuju ne zakon pravde i ravnopravnosti, nego 'zakon jačega'.

Saosećao sam i saosećam sa svim žrtvama svakog naroda i sa svima onima koji su direktno ili indirektno pogođeni stradanjem svojih bližnjih", naglašava biskup banjalučki.

Njegovo ovogodišnje učestvovanje na godišnjoj liturgijskoj komemoraciji žrtvama Blajburga bilo je, kaže, ispunjavanje dužnosti katoličkog biskupa iz hrvatskog naroda, koja mu je ove godine bila poverena. Blajburg je za mene – sinonim stradanja brojnih ljudi bez obzira na versku, nacionalnu ili ideološku pripadnost, bez dokazane na sudu krivice i bez donesene presude o krivici, kaže u saopštenju biskup banjalučki.

Srpski političari u RS su osudili proteklih dana izjavu biskupa Komarice i ocenili kao neprihvatljivo poređenje Banjaluke i Blajburga pa zato zatražili njegovo izvinjenje Srbima.

(Avaz)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track