CRNADAK ODGOVORIO IZETBEGOVIĆU: Ambasador nema pravo da ne postupi po mojoj instrukciji
Foto: AP/BETA

Nezakonito delovanje

CRNADAK ODGOVORIO IZETBEGOVIĆU: Ambasador nema pravo da ne postupi po mojoj instrukciji

Bosna i Hercegovina -

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak odgovorio bošnjačkom članu Predsedništva BiH Bakiru Izetbegoviću da ambasadorka u Hagu mora postupati po naredbama šefa BiH diplomatije, te da je sve drugo kršenje Zakona o institucijama BiH.

"Gospodine Izetbegoviću, obaveštavam vas da u skladu s važećim zakonodavstvom BiH, ja kao ministar spoljnih poslova BiH imam ovlašćenja za saradnju s međunarodnim organizacijama, ali i sa drugim telima i međunarodnim institucijama. Pošto je Međunarodni sud u Hagu jedno od šest glavnih tela Ujedinjenih nacija, korespodencija s ovim telom je u mojoj nadležnosti", naveo je Crnadak u odgovoru Izetbegoviću.

Crnadak je napomenuo da snosi punu odgovornost za sadržaj pisma upućenog Međunarodnom sudu pravde, te da ambasadorka BiH nema pravo da ne postupi po njegovoj instrukciji.

Kršenjem naredbe, ocenio je Crnadak, ambasadorka je prekršila Zakon o institucijama BiH, preneli su mediji BiH.

Crnadak u pismu Ietbegovića optužuje da podstiče "nezakonito" delovanje ambasadorke BiH u Hagu.

"Upozoravam vas da biste insistiranjem na vašoj instrukciji kompletnu diplomatsku mrežu u BiH doveli u blokadu, a većina međunarodnih aktivnosti BiH bila bi paralizovana. Nadajući se još uvek da se ne radi o diskriminatorskom odnosu prema meni, kao predstavniku Republike Srpske, predlažem da sagledate činjenice i povučete svoju instrukciju ambasadorkii u Hagu", zaključuje Crnadak u pismu Izetbegoviću.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja