ČUBRILOVIĆ ČESTITAO PRAZNIK RS: Interese građana je jačanje Republike Srpske
Foto: Printscreen YouTube

Proslava

ČUBRILOVIĆ ČESTITAO PRAZNIK RS: Interese građana je jačanje Republike Srpske

Bosna i Hercegovina -

Predsednik Narodne skupstine Nedeljko Čubrilović čestitao je danas Dan Republike Srpske i poručio da je interes građana jačanje tog entiteta.

U čestitki dostavljenoj medijima, Čubrilović je naglasio da se i ovogodišnjim praznovanjem potvrđuje volja i odlučnost organa, institucija, nevladinih organizacija i građana Republike Srpske da se 9. januar, kao trajna istorijska i politička činjenica, obilježava na dostojanstven način, prihvaćen i podržan od njenih građana.

„Svi Srbi, Bošnjaci, Hrvati i ostali građani u Republici Srpskoj imaju garantovana i zaštićena ljudska prava i slobode, u skladu sa međunarodnim standardima i uživaju punu nacionalnu ravnopravnost i zaštitu vitalnih nacionalnih interesa. Strateški i trajan interes Republike Srpske i Bosne i Hercegovine je neophodnost da se pažnja usmjeri na razvoj realnog sektora, zapošljavanje i poboljšanje standarda naših građana", poručio je.

Potrebno je, kaže, raditi na jačanju vladavine prava i socijalne pravde, poštovanju ustavnosti, zakonitosti i zaštite kolektivnih i individualnih prava i sloboda.

Naglasio je da budućnost Republike Srpske zavisi prvenstveno od toga koliko su Narodna skupština i svi organi i institucije sposobni da ostvaruju svoje ustavne, zakonske i druge nadležnosti, te koliko su na svim nivoima izvršna, pravosudna i upravna vlast organizovane, efikasne i delotvorne.

„Razvoj, napredak i stabilnost Republike Srpske zavisi i od toga koliko imamo i ostvarujemo viziju dolazećeg vremena, koliko su naši ekonomski, socijalni i politički planovi i projekti prihvatiljivi i sprovodivi. Unapređivanje odnosa i saradnje moguće je sa svima onima koji prihvataju Republiku Srpsku kao ravnopravan, jedinstven i nedeljiv državnotvorni entitet u Bosne i Hercegovine, uz uspostavljanje specijalnih paralelnih odnosa sa susednim državama i sporazuma sa državama i međunarodnim organizacijama“, rekao je Čubrilović.

Smatra da je pitanje demografske politike ključno za Republiku Srpsku i da mora da bude ugrađeno u sve akcione planove i sektorske politike.

„Naš interes je da ojačamo Republiku Srpsku te da se dogovorom, kompromisom i uz puno poverenje, stvori mogućnost da Bosna i Hercegovina bude funkcionalna, moderna i demokratska država i da kao takva učestvuje u evropskim integracijama“, zaključio je predsednik Narodne skupštine u čestitki povodom Dana Republike Srpske.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track