DA SE NE ZABORAVE SARAJEVSKI ROMEO I JULIJA: Tragična priča o ljubavi i stradanju Boška i Admire
Foto: Printscreen/ Youtube

Godišnjica ubistva

DA SE NE ZABORAVE SARAJEVSKI ROMEO I JULIJA: Tragična priča o ljubavi i stradanju Boška i Admire

Bosna i Hercegovina -

Na današnji dan pre 24 godine iz snajpera ubijeni su Boško Brkić i Admira Ismić.

Slika mrtvih njihovih tela, kako zagrljeni leže na sarajevskom Vrbanja mostu, obišla je svet. Prozvani su sarajevskim Romeom i Јulijom.

Njihovo ubistvo bilo je pripisivano pripadnicima Vojske Republike Srpske sve do iskaza Tužilaštvu Sarajevskog kantona bivšeg operativca bošnjačke tajne službe AID, Edina Garaplije, koji je rekao da su sarajevske Romea i Јuliju, u pokušaju da pređu na terotoriju Republike Srpske, 18. maja 1993. godine ubili pripadnici tajne muslimanske terorističke jedinice "Ševe".

Garaplija je za ovo ubistvo optužio Nedžada Herendu, koji je neko vrijeme bio šef "Ševa", te pripadnika ove jednice Dragana Šošića.

Američki reporter Kurt Šork, svetu je ispričao priču o njihovoj tragičnoj ljubavi, 1993. godine za Rojters je napisao da su se zvaničnici obe strane složili da ih puste da pređu liniju razgraničenja.

Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije, Foto: Printscreen/ Youtube
Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije, Foto: Printscreen/ Youtube

"Boško i Admira hodali su najmanje 500 metara desnom obalom Miljacke, potpuno izloženi pogledima vojnika s obe strane. Nakon što su prešli liniju pod kontrolom bosanske strane i krenuli prema naselju Grbavica pod kontrolom Srba, neko ih je pogodio", napisao je Šork.

Snajperski hitac pogodio je prvo Boška, koji je odmah izdahnuo. Drugi metak je pogodio Admiru koja je, iako smrtno ranjena, smogla snage da dopuže do svog Boška, zagrlila ga je i izdahnula. Ova slika obišla je ceo svet, a CNN ih je nazvao sarajevskim Romeom i Julijom. Njihova zagrljena tela sa ulice su sklonjena tek osmi dan.

Admira i Boško sahranjeni su u Republici Srpskoj, da bi nakon rata njihova tela bila prenesena na sarajevsko groblje.

Za njihovo ubistvo niko nije odgovarao.

(RTRS, ATV)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track