DANAS JE BOGOJAVLJENJE: Plivanje za časni krst širom Srpske
Foto: RTRS

Bog se javi!

DANAS JE BOGOJAVLJENJE: Plivanje za časni krst širom Srpske

Bosna i Hercegovina -

U Banjaluci će, danas povodom velikog hrišćanskog praznika Bogojavljenje, počela Bogojavljenska litija i biće održano plivanje za Časni krst.

Bogojavljenska litija u Banjaluci (Foto: Printscreen RTRS)
Bogojavljenska litija u Banjaluci (Foto: Printscreen RTRS)

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić učestvuje u Bogojavljenskoj litiji, a pobedniku plivanja za Časni krst uručiće zlatnik.

U podne je ispred Sabornog hrama Hrista Spasitelja krenula Bogojavljenska litija ulicama Banjaluke ka Gradskom mostu, gde će biti obavljeno osveštanje vode sa spuštanjem Časnog krsta u reku Vrbas i plivanje za Časni krst. Iz banjalučke parohije pozvali su vernike da uzmu molitveno učešće u liturgiji i svečanoj litiji.

Petar Marić (46) pobednik bogojavljenskog plivanja u Trebinju

Posle više od decenije i po bogojavljenskog plivanja u hladnoj Trebišnjici, četrdesetšestogodišnjem Petru Mariću iz Trebinja danas je pripala čast da prvi dođe do Časnog krsta.

Iako je bilo onih koji su do krsta doplivali pre Petra, ipak su jednoglasno odlučili da čast nosioca ovogodišnjeg bogoljavljenskog krsta prepuste njemu. Inače, ovo je Petru prva pobeda.

“Plivam od samog početka. Lep je osećaj plivati u ovoj reci života, moliti za oproštaj i radovati se životu. Znači mnogo, ali je teško o tome i pričati. To je poseban osećaj koji čovjek nosi u svome srcu. Čovek se uvek u životu trudi da ide za tim krstom i da se popravlja”, kaže Petar.

U srebreničkoj opštini plivanje za časni krst u akumulacionom jezeru Perućac

Plivanje za Časni krst na akumulacionom jezeru Perućac ispod Manastira Karno u srebreničkoj opštini biće organizovano danas na Bogojavljenje. Ovo je treće bogojavljensko plivanje za Časni krst na Perućačkom jezeru koje organizuju manastir Karno i Srpska crkvena opština Srebrenica.

Obezbeđena je nagrada za pobednika i skromni darovi za sve učesnike. Iako je jezero Perućac oko 50 kilometara udaljeno od Srebrenice, ova duhovno-sportska manifestacija postaje tradicija i svake godine, uprkos hladnoći i udaljenosti od naseljenih mesta i puteva, privlači sve više posetilaca, a raste i broj takmičara, koji plivaju za Časni krst. Prve godine plivala su četvorica, druge petorica plivača, a prošle godine bilo ih je 10 i među njima jedna devojka.

I Zvornik obeležava Bogojavljenje

I na Zvorničkom jezeru biće organizovano plivanje za Časni krst. Zvornički sveštenik Rade Tešić pozvao je hrišćane da učestvuju u ovom nadmetanju i naveo da se takmičari mogu prijaviti i na dan plivanja. Tešić je napomenuo da će sve prijavljene takmičare pregledati lekar i na osnovu zdravstvene slike odobriti učešće na plivanju.

Plivanje za Časni krst na Zvorničkom jezeru šesti put organizuju Crkvena opština Sveti Stefan – Zvornik i zvornički Rafting klub “Eko Drina”, najavljeno je iz Crkvene opštine. U podne su blagosiljani plivači, pa je počelo plivanje za Časni krst.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track