DAVUTOGLU NA OTVARANJU FERHADIJE: Turci su bili ovde, sada su i biće zauvek
Foto: Reuters

Obnovljena džamija

DAVUTOGLU NA OTVARANJU FERHADIJE: Turci su bili ovde, sada su i biće zauvek

Bosna i Hercegovina -

Premijer Turske u ostavci Ahmet Davotoglu na današnjem obraćanju prilikom otvorenja Ferhat-pašine džamije u Banjaluci izrazio je svoje zadovoljstvo što može da podeli radost 78 miliona Turaka sa Bosancima i Hercegovcima, zbog ovog svečanog čina.

"Zahvalan sam što sam doživeo današnji dan i podelio ga s vama. Pre četiri godine za vreme Ramazana sam jednom svom prijatelju rekao 'Jednog dana kada bi nestao celi svet, a ostalo samo Sarajevo, čovečanstvo ne bi propalo'. Kada govorite rečima, razumeće vas samo neki, ali kada govorite iz srca, svi će vas shvatiti. Došao sam ispred 78 miliona Turaka da vam poželim sretno otvaranje džamije.Imate 78 miliona prijatelja", naglasio je Davutoglu, a poslao je i poruku da su Turci "bili ovde, da su sada ovde i da će biti zauvek".

"Znajte, kada u vašoj zemlji nekome krene krv na nos, u Turskoj krene iz žile kucavice",izjavio je on i istakao da je cela Turska uz narod BiH.

"Vest o rušenju Ferhadije pre 23 godine sam primio u Maleziji, a oko mene su tada bili studenti iz BiH i u tom trenutku nam je bilo mnogo teško. Danas sam veoma srećan što sam ovde lepim povodom. 2011. sam u svojstvu ministra spoljnih poslova Turske, obišao Ferhadiju koja je bila u fazi rekonstrukcije i tada sam svojoj zemlji naložio da daju sve napore da se rekonstrukcija okonča. Bosna i Hercegovina je sa svim svojim narodima jedinstvena. Banja Luka se ne može odvojiti od Sarajeva, niti Mostar od Sarajeva, nikada", zaključio je premijer Turske.

Svoj govor je završio rečenicom kako je džamija u Banjaluci i sve slične institucije naša zajednička kulturna baština koju moramo čuvati. Davutoglu se nada da će uskoro prisustvovati i otvorenju Aladža džamije u Foči, jer su takvi spomenici potrebni budućim generacijama.

Na današnjem svečanom otvaranju banjalučke Ferhadije pristunima se obratio i predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine, Bakir Izetbegović koji je rekao da je glavna poruka današnjeg dana svim narodima u BiH da nastave da otvaraju vrata jedni drugima. Ferhadija je prema njegovim rečima potvrda da će na ovim prostorima još dugo godina živeti zajedno .

Osman ef. Kozlić, muftija banjalučki danas je prilikom obraćanja na otvaranju džamije u Banjaluci rekao kako Ferhadija opominje da se slično zlo ne bi ponovilo.

"Ferhadija je ponovo vraćena gradu na Vrbasu. Svi mi koji smo iz Banjaluke, danas smo domaćini našim gostima. Otvaranje džamije znači svečano otvaranje njenih vrata za sve one koji je poštuju i postaje trajno vlasništvo Islamske zajednice. Muslimani dolaze na otvorenja džamije da podele radost s ljudima koji su izgradili džamiju, ovo su trenuci posebne radosti. Mnogi Banjalučani katolici, pravoslavci i ateisti su iskazali svoje zadovoljstvo što se Ferhadija danas otvara", izjavio je Kozlić.

Na otvaranju Ferhat-pašine džamije bilo je više od 10.000 vernika iz BiH i regiona i brojnih zvaničnika. Na obezbeđenju ceremonije angažovano je više od 1.000 policajaca, a akreditovano je oko 400 predstavnika medija iz 60 medijskih kuća.

Ferhadija je sagrađena 1579. godine i predstavljala je jedno od najuspešnijih arhitektonskih zdanja iz osmanskog perioda. Bila je uvršetana u kulturnu baštinu BiH i na listu spomenika svetske baštine pri UNESCO.

(Klix.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track